Alle resultaten

Fieldlab Industrial Robotics

RCT Gelderland brengt ondernemers in contact met elkaar en met kennisinstellingen om hun innovatie verder te ontwikkelen. Dikwijls is een financiële ondersteuning in de vorm van een voucher daarbij nodig. Lees bij 'Resultaten' waar dit toe kan leiden...
SlimNoord-Veluwe

Fieldlab Industrial Robotics

Fieldlab Industrial RoboticsHARDERWIJK – Nederland beschikt over de kennis en over voldoende robots. Maar niet over de kunde om deze in te zetten binnen een winstgevend proces. De visie voor de industrie van de toekomst (Smart Industry) is inspirerend en zelfs noodzakelijk, maar alleen haalbaar als wij in staat zijn dergelijke systemen te realiseren. Het Fieldlab Industrial Robotics van AWL is daarbij een essentieel initiatief voor de gehele Nederlandse economie en de werkgelegenheid.

Opleiden op alle niveaus

AWL heeft het initiatief genomen in de oprichting van een Fieldlab voor opleidingen voor industriële robotica met de ambitie uit te groeien tot hét centrum waar de faciliteiten zijn om regionaal, provinciaal en zelfs nationaal dit opleidingsproces aan te kunnen bieden en te realiseren op zowel mbo- als hbo-niveau.

Ambitie

Het Fieldlab Industrial Robotics moet de oplossing zijn als het gaat om het opleiden van (toekomstige) robotprogrammeurs en -bedieners, het ontwikkelen van nieuwe technologieën en het experimenteren en ontwikkelen van nieuwe toepassingen. Programmeer- en gebruiksmogelijkheden kunnen vergroot, effectiever en optimaal gebruikt worden in productieprocessen. Uiteraard moet de drempel voor robotgebruik in Nederland omlaag. Het gaat dan niet alleen om het vervangen van mensen door robots, maar om het veranderen van de filosofie. De Nederlandse industrie moet om van hoofdzakelijk conventionele technologie om naar robotisering en flexibele productieautomatisering.

Scholing en certificering

Het huidige aanbod in Nederland omvat alleen het noodzakelijke aan trainingen en opleidingen, hoofdzakelijk robotmerk-specifiek. Dit is niet voldoende voor bedrijven (die beginnen) met robotica. De uitdaging zit niet in het aanschaffen van een robot, maar in het productief integreren van een robot in het bedrijfsproces. Daar is kennis en inzicht voor nodig. De insteek voor het Fieldlab is merkonafhankelijkheid en standaardisering in programmeertaken. Wanneer werknemers daar over beschikken, kunnen zij de stap van robot tot automatisering maken.

AWL zet samen met Hogeschool Windesheim en met een nader te bepalen certificeringsinstituut een scholings- en certificeringsprogramma op voor robotisering. Zowel studenten (MBO en HBO) als medewerkers uit het bedrijfsleven kunnen worden opgeleid om op verschillende niveaus te werken met robots. Samen met de vaste partners van het Fieldlab Industrial Robotics, Windesheim, diverse regionale ROC’s en het LAC en andere kennisdragers, worden beroepskwalificaties robotica vastgesteld. Beroepskwalificaties zijn in het onderwijs niet nieuw maar voor robotica bestaat dit nog niet.

Meer informatie: t.weggemans@awl.nl (0341-411811)

Innovatiemakelaar Marieke op de Weegh

Bekijk alle resultaten