Alle resultaten

Geboeid door slim onderhoud

Welke ontwikkelingen zijn trending? Is er een nieuwe aflevering van Smartcafé beschikbaar? Wat gebeurt er in mijn regio op het gebied van innovatie? Lees hier het nieuws van RCT Gelderland!
Samenwerking

Geboeid door slim onderhoud

Smart Maintenance in de BroodfabriekDe bijna veertig ondernemers die bijeenkomen om met elkaar in een workshop over Smart Maintenance van gedachten te wisselen, zijn duidelijk geboeid. Zelfs in de pauze gaan de deelnemers gewoon door en luisteren ze naar UVS Industrial Solutions, die hun proefopstelling werkend laten zien. Deze workshop, op 2 juli in de Broodfabriek in Zutphen, is georganiseerd door RCT Gelderland in samenwerking met Metaalcluster Stedendriehoek en de Koninklijke Metaalunie.

 

Bij slim onderhoud gaat het om machines die dankzij sensoren en software netwerken als wifi of LoRa zelf aangeven wanneer onderhoud noodzakelijk is, of een onderdeel vervangen moet worden. Het betekent dat de monteur nooit meer voor niets komt, de planning van het onderhoud veel gerichter kan plaatsvinden en er minder vervoersbewegingen, met alle CO2-uitstoot van dien, nodig zijn. Daarnaast zijn machines hierdoor veel optimaler in gebruik.

Voor de pauze vertelt het bedrijf Gericke uit Hoevelaken wat hun plannen zijn met betrekking tot smart maintenance. Gericke maakt onderdeel uit van de Zwitserse Gericke AG groep. Het bedrijf is betrokken bij het ontwerpen, fabriceren, bouwen en in bedrijf nemen van poeder processing apparatuur en daarop gebaseerde turn-key systemen. Strategische vakgebieden omvatten doseer- en weegapparatuur, pneumatisch transport en menginstallaties. Deze apparaten leveren ze voor tal van markten en als hun producten uitgerust zouden worden met sensoren worden veel storingen voorkomen.

Gericke gaat een testlocatie opstellen waarbij ze een productielijn uitrusten met smart sensoren en het maintenance software platform OpenICM. Op deze manier willen ze hun klanten laten zien welke mogelijkheden ze kunnen bieden t.a.v. voorspellend onderhoud en diagnose op afstand. “Wij zien als bedrijf dat er vragen vanuit de markt beginnen te komen over servitization en het aanbieden van slimme installaties. Als bedrijf vinden wij dat we ook moeten innoveren en hierop inspelen.”

UVS Industrial Solutions laat zien hoe zij bij deze klant en bij andere klanten aan de slag zijn met preventief onderhoud.

Na de pauze komen de vragen van de deelnemende ondernemers aan bod. Daarbij gaat het om vragen als: Hoeveel data moet ik eigenlijk verzamelen voor een betrouwbare voorspelling? De metingen vinden vaak elke microseconde plaats, kan het ook minder frequent? En: is smart maintenance ook mogelijk op CNC-gestuurde machines, die door het zagen en frezen behoorlijk vervuild raken?

Vanuit UVS Industrial Solutions wordt ingegaan op deze en andere vragen, maar aan het einde van de bijeenkomst is wel duidelijk dat het gesprek nog zeker niet teneinde is. Visitekaartjes worden uitgewisseld en nieuwe contacten worden gelegd. Vanuit RCT Gelderland willen we in de komende maanden rondom bedrijven als Gericke, die starten met smart maintenance, nieuwe oploopjes organiseren, waar deelnemers echt te zien krijgen wat smart maintenance voor dat bedrijf betekent.

Bekijk alle resultaten