Alle resultaten

Grensoverschrijdende industrie

Welke ontwikkelingen zijn trending? Is er een nieuwe aflevering van Smartcafé beschikbaar? Wat gebeurt er in mijn regio op het gebied van innovatie? Lees hier het nieuws van RCT Gelderland!
Slim

Grensoverschrijdende industrie

Vlag Nederland DuitslandNederlanders noemen het Smart Industry, Duitsers bedoelen met hetzelfde Industrie 4.0. Hoe we het ook noemen; innovatie komt aan beide zijden van de grens voor. Tijdens een ‘grensoverschrijdende bijeenkomst’ aan de grens, bij Dorset Greenmachines in Aalten zijn de hub-initiatieven aan beide zijden van de grens belicht.
Zowel in de Achterhoek als het Duitse Munsterland zijn er verschillende ‘hub’-initiatieven (verzamelplaatsen) die zich richten op innovatie en transparanter maken van de aanwezige technische bedrijven.

 

Smarthub

Aan Nederlandse zijde is de Smarthub Achterhoek het meest bekende voorbeeld. Velen halen vanuit onbekendheid met de materie de innovatiehubs en smarthub door elkaar. De Smarthub Achterhoek is een netwerkorganisatie die vooral een digitale etalage voor deelnemende Achterhoekse bedrijven biedt. De innovatiehubs zijn er in verschillende varianten. De kern is dat de koppeling onderwijs en bedrijfsleven beter wordt gefaciliteerd in geval van stage of afstuderen. In de Achterhoek en Liemers bevinden zich meer dan vijftien van deze innovatiehubs.

Digital hub

Van Duitse zijde maakten de deelnemers kennis met “Digital Hub MunsterLAND”. Een initiatief van het ministerie van Wetenschappen, Innovatie, Digitalisering en Energie van Nordrhein- Westfalen. Zij richten zich meer op de technische ontwikkeling; iets wat beter vergelijkbaar is met de fieldlabs zoals we die in Gelderland kennen. Duidelijk was ook het verschil dat aan Nederlandse zijde de hubs vanuit de bedrijven werden geïnitieerd, waar in Duitsland vooral de overheid de trekker leek.

In het tweede deel van de ontbijtsessie trakteerde gastbedrijf Dorset de deelnemers op een rondleiding. Dorset Group is een mondiaal operatief maakbedrijf. Zij ontwikkelen en produceren oplossingen voor de verwerking van organische reststromen, luchtreiniging, elektronische identificatie en stalinrichting.

Bekijk alle resultaten