Alle resultaten

Hergebruik van mensen en materialen

Schoon
Hergebruik van mensen en materialen

Hergebruik van mensen en materialen

Dat we het op deze planeet een beetje anders moeten doen, om het ook voor de generaties die na ons komen leefbaar te houden, weten sommigen al jaren. Zoals de mensen die betrokken zijn bij de stichting Foenix. Zij weten hoe belangrijk het is om afval te voorkomen en zetten volop in op hergebruik. Dat geldt natuurlijk voor materialen, maar in zekere zin ook voor mensen. Want zij die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben of re-integreren krijgen bij Foenix volop de kans. De stichting slaagt erin om jaarlijks 3.330 ton aan spullen te hergebruiken, terwijl maar liefst 750 mensen er re-integreren.  

(Tekst gaat verder onder de foto)

Apeldoorn – Foenix, Arjin Jans.

Foenix is ooit, zo’n 38 jaar geleden, gestart bij het JAC, het Jongerenadviescentrum. De stichting was destijds betrokken bij meubels zoeken tussen het grofvuil. Die kregen vervolgens een nieuw leven in kraakpanden. In die tijd is ook gestart met een kringloopwinkel, waarin jongeren actief waren. Langzaam groeide de organisatie en ontstonden nieuwe vragen. Wet- en regelgeving werd belangrijker en de grotere organisatie vroeg ook om professionalisering. Toen, nu zeventien jaar terug, werd Arjin Jans aangetrokken om hieraan gestalte te geven. Dat was ook wel nodig, want inmiddels telde Foenix zeventien medewerkers, waarvan er maar liefst twaalf deelnamen aan het managementoverleg. Sinds Jans’ aantreden zijn verbeteringsslagen gemaakt, is het transport efficiënter geworden en is de kantine aangepakt, waardoor daar nu geld aan wordt verdiend.

Toch is Foenix een social enterprise gebleven, waar geld verdienen niet de eerste prioriteit is. Als het aan Jans ligt, slaagt Foenix er in de toekomst in om 99 procent van alle goederen die binnenkomen te hergebruiken en is er dan voldoende financiering, want dat is nu nog wel een probleem. De lokale overheid krijgt steeds minder geld van het rijk, waardoor er voor een social enterprise als Foenix minder middelen zijn en men het van fondsen als het Oranjefonds moet hebben om aan voldoende financiering te komen. Jans: “Het zou mooi zijn als dat in de toekomst verandert. Verder zou het goed zijn als er dan nog betere mogelijkheden zijn om in en door te stromen als medewerker en het belang van circulariteit veel meer onderkend wordt.”

Omdat de toekomst nu eenmaal morgen begint, vernieuwt Foenix ook volop om zo bredere doelgroepen aan te spreken. In de afgelopen jaren zijn nieuwe formules aan de kringloopwinkels toegevoegd: een houtwerplaats, een Repair Café waar je met kleine reparaties terecht kunt, een wasserij die op een duurzame wijze kleding wast en een textielatelier waar je je kleding kan laten repareren. “Samen met de meubelmakersopleiding van ROC Aventus maken we hier van meubels die normaal gesproken worden weggegooid weer nieuwe meubels.” 

Schatkist

Misschien is de leukste vernieuwing nog wel ‘Schatkist met scholen’. Dit project is speciaal ontwikkeld voor de basisscholen, die er inmiddels voor in de rij staan. De leerlingen bouwen onder begeleiding zelf hun schatkist. Hiervoor wordt hout hergebruikt, dus ondertussen krijgen ze informatie over hergebruik van materialen. In het buurthuis in Twello, dat ook interesse toonde, start hetzelfde project en worden de deelnemers voorgelicht over het belang van hergebruik.

“Samen met ROC Aventus maken we hier nieuwe meubels van meubels die normaal gesproken worden weggegooid”

Klik hier voor meer interviews met duurzame bedrijven

Bekijk alle resultaten