De lean/QRM groep van bedrijven in Rivierenland en Nijmegen is op 20 april te gast bij Oostendorp Apparatenbouw in Tiel – een familiebedrijf dat hoogwaardige lastechniek beheerst. Zij verzorgen onder meer gelaste onderdelen voor de offshore-industrie. Interesse om deel te nemen aan de groep? Dan is het voldoende om als MKB-er een eerste start met lean of QRM gemaakt te hebben. Aanmelden kan bij: Jan-Willem Vos, innovatiemakelaar bij RCT Gelderland, jan-willem@rctgelderland.nl
Op 26 januari vond de vorige bijeenkomst plaats bij Sidcon Milieutechniek in Nijmegen.
Dit bedrijf is gespecialiseerd in de bouw van ondergrondse perscontainers voor het huishoudelijk afval. De klanten van het bedrijf zijn vooral lokale overheden. Sidcon legt aan de deelnemers de volgende adviesvraag voor: hoe kunnen wij de flow in de productie het beste aanpakken? Om die vraag te beantwoorden krijgen de deelnemers een introductie over het bedrijf en lopen we met elkaar de productie door, waarbij aan de deelnemers wordt gevraagd om eens met een 5S-bril te kijken naar die productie. Bij 5S gaat het in de lean filosofie om: scheiden, sorteren, schoonmaken, standaardiseren en standhouden.
Sidcon is in 2007 gestart met de productie van ondergrondse perscontainers. Het voordeel van deze containers is dat de pers ervoor zorgt dat er meer afval in kan worden gestort, waardoor de containers minder snel geleegd behoeven te worden; minder vervoersbewegingen en minder CO2-uitstoot zijn het gevolg.
Bij het bedrijf werken achttien mensen. Een grote opdracht van de gemeente Amsterdam zorgde voor een sterke groei in de productie, waardoor het bedrijf tijdelijk seriematig perscontainers assembleerde. Na de afronding van die opdracht assembleert het bedrijf vier perscontainers tegelijk. De directeur zou wel terug willen naar die seriematige productie, van de medewerkers hoeft dat niet zo nodig.
Nadat we door de productie zijn gelopen, bespreken we de (advies)vragen. Wat 5S betreft, ziet het er allemaal redelijk goed uit. Maar een paar tips hebben de deelnemers wel, zoals het tegengaan van te veel tools om te assembleren. Waarom laat je alle medewerkers die tools gebruiken, die na gebruik niet op een wit laken leggen. Die lakens fotografeer je en de foto’s bekijk je met elkaar. Dan haal je eruit hoe schoon de materialen eigenlijk zijn, maar ook wat je dubbel gebruikt en waarvan er dus wel eentje minder aanwezig kan zijn.
Over de adviesvraag komen de deelnemers met de volgende ideeën: formuleer een ambitie, nu wordt een perscontainer in vier dagen geassembleerd, hoe kunnen we dat bijvoorbeeld in een halve dag doen en laat de medewerkers vervolgens zelf bepalen hoe ze die ambitie gaan waarmaken. Probeer de productie en ontwikkeling te scheiden. Nu neemt de bouw van een perscontainer twintig uur in beslag, maar daar zitten de uren van de administratie en inkoop niet bij, neem die wel mee en tot slot loop zelf regelmatig door de productie.