Alle resultaten

Het resultaat van makelen en schakelen van RCT Gelderland

(Afbeelding via Armac.nl)
SamenwerkingRivierenland
Het resultaat van makelen en schakelen van RCT Gelderland

Het resultaat van makelen en schakelen van RCT Gelderland

Armac is actief in de industriële automatisering uit Andelst. Het bedrijf is onder meer gespecialiseerd in IoT (Internet of Things). Dat is het al geruime tijd, zelfs toen het begrip IoT eigenlijk nog niet bestond. Een van de klanten van Armac is de gemeente Purmerend. Al in 2010 is het bedrijf betrokken bij de stadsverwarming van de gemeente. Hiervoor zet het ‘machine learning’ in. RCT Gelderland was hier nauw bij betrokken.

Het proces verloopt als volgt. Purmerend betrekt de energie van een biomassacentrale. Vervolgens moet die energie verdeeld worden over de wijken in de gemeente. De verdeling van die energie vindt plaats in onderstations. De energie uit de centrale komt binnen op het hoofdnet, vervolgens wordt dit verspreid naar de onderstations en daar wordt gezorgd voor de verdeling over de wijken. Armac heeft dit proces geautomatiseerd en daarbij in al die jaren dat ze Purmerend als klant hebben veel data verzameld. Ruim tien jaar geleden was het alleen mogelijk om op basis van die data een beeld te krijgen wat er op dat moment gebeurde. Een descriptief proces noemen we dit. Nu, zo’n dertien jaar later, kan er veel meer. Het is ook mogelijk om naar de toekomst te kijken en aan te geven wat er dan moet gebeuren. Door Machine Learning is dit nu mogelijk: machines leren van de data en kunnen zo beter voorspellen wat er nodig is. Mede hierdoor kan de stadsverwarming steeds efficiënter worden. Zo is er zicht op 27 procent minder verlies bij het transport van de warmte.  

RCT brengt kennis en technologie bij elkaar

In 2019 organiseert RCT Gelderland een Smart Café over voedsel in Nijmegen. Daarbij zijn Geert Postma van de Radboud Universiteit en Armac aanwezig die zijn uitgenodigd door de innovatiemakelaar van het RCT Gelderland. RCT Gelderland kent de maakbedrijven in de regio als geen ander. Ook zorgt de Innovatiemakelaar ervoor dat in overleg met de valorisatie-afdeling van de Radboud Universiteit wetenschappers gericht worden uitgenodigd voor het event, zodat kennis en technologie efficiënt bij elkaar gebracht worden. Tijdens het event gaan Roland Geurts van Armac en Geert Postma van de Radboud Universiteit met elkaar in gesprek. Dit resulteert in een vervolggesprek waarin de Radboud Universiteit aangeeft zeer geïnteresseerd te zijn in de data die Armac in meer dan tien jaar heeft verzameld die wordt ingezet voor een onderzoek naar energiebesparing. De Radboud Universiteit staat open voor samenwerking met bedrijven omdat er dan valorisatie van de door hen ontwikkelde kennis kan plaatsvinden.

De samenwerking tussen Armac en de Radboud Universiteit laat zien hoe het proces rondom innovatie vaker gaat. De innovatiemakelaar van RCT Gelderland verbindt partijen met elkaar rondom vragen, kennis en ervaringen van bedrijven en in dit geval een kennisinstelling. In sommige gevallen ontstaat er een echte innovatie waar veelal enkele jaren overheen gaan.

Profijt voor anderen

De kennis en ervaringen uit het project deelt Roland Geurts van Armac vervolgens op een Science Meets Business event op de Noviotech Campus in samenwerking met Connectr, zodat dat ook andere ondernemers ervan kunnen leren en er profijt van hebben!

Bekijk alle resultaten