Het vliegend werkpaard

VOORTHUIZEN – Drone4Agro ontwikkelt een eigen landbouwdrone. De drone heeft acht propellors, is 2,5 bij 2,5 meter groot en voorzien van een spuitinstallatie. De drone heeft een draagvermogen van maximaal 150 kg. De drone kan straks 2 hectare bespuiten met een tank en vliegt helemaal zelfstandig. De vooraf ingevoerde coördinaten bepalen de exacte vliegroute. Zodra de tank leeg is, vliegt de drone terug naar het basisstation. Hier wordt de tank gevuld en de accu opgeladen.

Samenwerking met universiteiten

De bedenker van de nieuwe landbouwdrone is Winfried Rijssenbeek. Hij ontwikkelde de dromen samen met de Osse groep en de universiteiten van Twente en Wageningen. Momenteel wordt gewerkt aan het design van de drone. Hij moet robuuster en lichter worden. Daarna wordt de drone uitgebreid getest en naar verwachting volgend jaar op de markt gebracht. Het vliegend werkpaard kost dan ongeveer 60.000 euro.

Winfried Rijssenbeek van Drone4Agro: “Dankzij de innovatievoucher van RCT de Vallei en de bemiddeling van de innovatiemakelaar voor een grote subsidieaanvraag kunnen we samen met de Universiteit Twente, Wageningen UR en de Osse group uit Almelo de agrodrone doorontwikkelen en testen. De contacten met Wicha Benus leidde op die manier tot financiële ondersteuning an vruchtbare samenwerkingen.”

Bekijk alle resultaten