Heves wil de add-on van de engineerafdeling zijn

Heves_01 Foto Patrick van GemertEngineers Rick Heek en Tim Veen kennen elkaar al sinds de middelbare school en twee jaar geleden startten ze samen hun bedrijf: Heves Engineering. Eerst in Doetinchem en nu hebben ze hun draai gevonden in Duiven. Hier ontwikkelen zij machines, maar liever nog zien de ondernemers zich als verlengstuk van een bedrijf. “Wij zijn de ‘add-on’ van een engineeringafdeling.”

De meeste producten die het team van Heves – inmiddels zes personen – ontwikkeld, zijn bedoeld voor de maak- en procesindustrie waarin hygiëne, machinebouw en energieverbruik belangrijke criteria in de ontwerpfase zijn. “Wij zijn specialist in hygiënisch ontwikkelen.” Daarin is energieverbruik altijd een belangrijk thema: hoe ga je zo effectief mogelijk om met energie.

Expertise

Op het gebied van engineering heeft Heves veel expertise in huis. Ondernemen is echter nieuw voor Heek en Veen. Daarvoor kunnen ze klankborden met een ervaren rot in het vak: Henk Stoltenberg. Stoltenberg, een van de oprichters van ACT  (de voorloper van RCT Gelderland regio Achterhoek), had dertig jaar lang een engineeringbureau. Veen en Heek maken dankbaar gebruik van zijn adviezen. “We willen zo min mogelijk fouten maken”, erkennen ze. “Ik laat ze ook wel fouten maken”, vertelt Stoltenberg. “Het is belangrijk dat ik ze wakker houdt. Eens in de twee, drie weken zitten we bij elkaar.” Hij stuurt er onder meer op aan dat ondernemers doen waar hun hart ligt. “Belangrijk is je drive: waar kun je je passie in kwijt. Scoren kun je altijd, maar past dat bij je?” Heves kiest voor een duurzame relatie met de klant. Heek: “Wij maken technische innovatie mogelijk en creëren win-winsituaties. Onze drive is om de opdrachtgever blij te zien.”

‘Innovators binnen de maakindustrie’

Ze gaan daarvoor zelf naar de opdrachtgever toe om kennis te halen en te onderzoeken welke ‘slimmigheden’ het product nodig heeft. In de ontwikkeling nemen ze niet alleen technische, maar ook het menselijke aspect mee. Om deze redenen zitten de mensen van Heves ook niet altijd in hun vestiging in Duiven maar vooral ook op de engineeringsafdeling van hun opdrachtgevers. Hun bijdrage bestaat uit een mix van creativiteit, een nieuwe ontwikkeling en een handje helpen op de afdeling.

Netwerk

Daarnaast bouwen de ondernemers aan een goed netwerk, ook op advies van Stoltenberg. Ze bezoeken bijeenkomsten van RCT Gelderland regio Achterhoek en ze praten met onderwijsinstellingen. “Als je boven het maaiveld wil uitkomen, dan moet je ook netwerken en met kennisinstituten samenwerken”, benadrukt Stoltenberg. De mannen nemen de tips van de ervaringsdeskundige van harte aan. “Zonder zijn advies hadden wij niet zo snel beslissingen kunnen maken”, denkt Veen.

Nu de verhuizing achter de rug is en Heves gesetteld is aan de snelweg bij Duiven, openen ze in mei hun locatie officieel.

www.hevesengineering.nl

Bekijk alle resultaten