Alle resultaten

Hou de ketens in de maakindustrie overeind!

Met in deze editie o.a.: Hou de ketens in de maakindustrie overeind | Sluit de cirkel: jaarschrift 2019 | Actuele coronaberichten | Experttafels: de eerste stap naar samenwerking | Van karten naar corona | Welke gevolgen heeft corona voor jouw bedrijf?
Samenwerking
Hou de ketens in de maakindustrie overeind!

Hou de ketens in de maakindustrie overeind!

Veel branches melden zich bij het kabinet voor ondersteuning tijdens de coronacrisis. Van de maakindustrie horen we nog niet zoveel. Dit komt omdat de orderportefeuilles van deze bedrijven over het algemeen langer doorlopen. Toch zijn er nu al ondernemers uit de industrie die te kampen hebben met omzetdalingen van 20 tot 25 procent en een stagnerende orderintake. De grote problemen worden vanaf de zomer verwacht wanneer de orderportefeuilles leeg zijn en de financiële reserves zijn afgenomen. Daarom bepleit de ondernemerskopgroep van BOOST, het netwerk voor Smart Industry in Oost-Nederland, in een plan dat op 20 april verscheen, om nu in actie te komen! Doel: de maakindustrie overeind houden. Want als de maakindustrie omvalt, zijn de gevolgen voor de economie en de werkgelegenheid groot, zeker in Oost-Nederland.

(Tekst loopt door onder de foto)

Piet Mosterd.

“Als de pizzeria op de hoek ten onder gaat is dat vreselijk voor die ondernemer, maar je ziet dan vaak dat zich daar een nieuwe ondernemer vestigt. In de maakindustrie is dat anders. Als een machinefabriek failliet gaat, heb je niet zomaar een nieuwe. Veel kennis, machines en kapitaal zijn nodig om een nieuwe fabriek te starten. De toetredingsdrempels zijn veel hoger, daarom is het zo belangrijk dat maakbedrijven overeind blijven, want vallen ze om dan herstel je dat niet zomaar”, stelt Robin Burghard, projectleider van BOOST.

Grenzen open

“Om de maakbedrijven overeind te houden, moet je de ketens in stand houden, zodat alle producten geproduceerd kunnen worden”, vult Piet Mosterd aan, directeur external affairs bij AWL-Techniek uit Harderwijk en lid van het dagelijks bestuur van RCT Gelderland en kopgroep van BOOST. “Dat lukt alleen als je ervoor zorgt dat de essentiële maakbedrijven in de productieketen overeind blijven. Want daarmee houden de andere bedrijven in de keten ook werk. Daarnaast is het van vitaal belang dat de grenzen weer opengaan voor transfer van goederen en personen, want bij vrijwel alle producten worden onderdelen toegepast uit meerdere landen.” De maakindustrie, of OEM (Original Equipment Manufacturer) is namelijk een zeer internationaal opererende bedrijfstak zowel voor wat de afzet betreft als de toelevering.

Inhoud actieplan

Het actieplan van BOOST richt zich in eerste instantie op Oost-Nederland, omdat in dit deel van ons land de maakindustrie belangrijk is voor het bruto regionaal product en de werkgelegenheid, maar in feite is het plan voor de gehele maakindustrie van groot belang.

Het plan bestaat uit de volgende acties:

  1. Bedrijfsmatig
    Een pandemie hebben we op deze schaal nog nooit meegemaakt. Mede daardoor is onzekerheid troef. Maakbedrijven hebben om die reden veel moeite om plannen te maken.
    Actie: ondersteun de maakbedrijven bij opstellen van turn-around plannen en scenario-ontwikkeling. Concentreer je daarbij op voor de keten belangrijke maakbedrijven per regio.
  2. Personeel
    Om faillissementen te voorkomen lijkt herstructurering van bedrijven onafwendbaar, gelet op alle onzekerheden is flexibiliteit ook in de personeelsbezetting van groot belang.
    Actie: richt arbeidspools in, zodat werknemers in andere regionale bedrijven ingezet kunnen worden en zorg voor scholing, zodat medewerkers behouden blijven voor de maakindustrie.
  3. Internationaal
    Vrijwel alle waardenketens in de industrie hebben een internationaal karakter. Zorg dat er geen schaarste aan goederen ontstaat en open de grenzen weer. Dat is ook van belang als we straks minder afhankelijk willen zijn van mondiale productie en vitale producten in eigen land of Europa willen produceren.
    Actie: een omvangrijke lobby om grenzen te openen en nationaal toezien op kritische goederenstromen en Nederlandse belangen.
  4. Toekomst
    Als de economie weer op gang komt zullen digitalisering en duurzaam produceren weer volop aan de orde zijn, maar dat wel in een wereld met minder financiële middelen.
    Actie: ondersteun de maakindustrie bij de innovatie van product, proces en businessmodel om hiermee een duurzame concurrentiepositie voor de bedrijven te bereiken en daarmee tevens de complete industrie in Oost-Nederland te versterken.

Dit artikel is gepubliceerd in Update 3 – april 2020. Bekijk hier alle verhalen uit deze Update.

Bekijk alle resultaten