Alle resultaten

Innovatieprijs voor NoPalm Ingredients

Op woensdag 19 oktober wordt de Innovatieprijs Regio Foodvalley 2022 uitgereikt aan de meest innovatieve ondernemer uit onze regio. Meld je aan voor de feestelijke uitreiking.
Samenwerking

Innovatieprijs voor NoPalm Ingredients

NoPalm Ingrediënts uit Ede heeft de Innovatieprijs Regio Foodvalley 2022 gewonnen. Dit bedrijf ontwikkelt duurzame palmolie-vervangers uit reststromen. “Deze innovatie heeft een enorme impact op de voeding-, cosmetica- en schoonmaak industrie en helpt ontbossing te voorkomen”, aldus de jury.

Voor de Innovatieprijs Regio Foodvalley waren behalve NoPalm Ingredients ook Unbrick, Thermoware. Sieplo en XINTC genomineerd. Die laatste sleepte de publieksprijs in de wacht.

Voor NoPalm Ingredients is het niet de eerste prijs. Voegt deze prijs nog iets voor ze? “Dit is een mooie bevestiging dat we op de goede weg zijn. Dat we juist in de regio Foodvalley deze prijs in de wacht slepen zegt heel veel. Hier is zoveel talent, innovatie en kunde dat we erg trots zijn op deze erkenning”, aldus Lars Lankhout van NoPalm Ingredients. “Met onze technologie lossen we een wereldwijd probleem op en de impact van onze innovatie is enorm. Palmolie is verantwoordelijk voor 1,5 procent van de CO2-uitstoot; het zit in 60 procent van de producten in de supermarkt. Tegelijkertijd kampen veel bedrijven met grote “afvalstromen” waar ze geen raad mee weten. Wij lossen beide op door die afvalstromen te fermenteren met oliehoudende gisten. Hierdoor maken wij oliën en vetten die gebruikt kunnen worden in voeding en cosmetica. Vergelijk het met bier brouwen, maar dan met olie en vet. In de toekomst kunnen we dus lokaal die oliën en vetten maken, in plaats van dat er in tropische gebieden regenwoud voor hoeft te worden gekapt.”

Op dit moment is NoPalm Ingredients bezig met een financiersronde. “We willen extern kapitaal aantrekken om onze groei te financieren. We hebben geen tijd te verliezen om de ontbossing een halt toe te roepen met het oog op klimaatverandering. In deze volgende fase gaan we commerciële pilots doen met klanten om voor hen oliën en vetten te maken en gaan we bepalen hoe een toekomstige fabriek eruit moet gaan zien. Spannende tijden!”

Bekijk alle resultaten