Alle resultaten

Klein formaat warmtepomp met opslag

SamenwerkingArnhem-Nijmegen
Klein formaat warmtepomp met opslag

Klein formaat warmtepomp met opslag

Het omvangrijke steunpakket waarmee het kabinet de burgers tegemoetkomt om de sterk gestegen energieprijzen te compenseren, kan op termijn weleens overbodig worden als de innovatie van Caloratech uit Pannerden op de markt komt en in veel woningen wordt toegepast.

Caloratech is een start-up. Erwin Brandt is zo’n drie jaar geleden met het bedrijf begonnen. Als zelfstandig ondernemer ging hij aan de slag met een interessant idee. Bij de verduurzaming van woningen zijn warmtepompen inmiddels niet meer weg te denken. Het nadeel van deze apparaten is dat ze veel ruimte in beslag nemen, zeker als ze met een bron werken. Daar komt bij dat warmtepompen in voor- en najaar goed werken, maar in de winter heel veel elektriciteit verbruiken om huizen te voorzien van tapwater van 45 graden. Erwin heeft een zogenaamde Skid ontwikkeld. Dit is een installatie op een frame. De Skid bestaat uit een warmtepomp in combinatie met een warmtebatterij, waarin energie kan worden opgeslagen, bijvoorbeeld de energie die wordt opgewekt met zonnepanelen. Een speciaal ontwikkeld kristal, een zogenaamde PCM, Phase Change Material, en een warmtewisselaar maken de opslag van energie mogelijk. Als basis wordt een warmtebatterij met een opslagcapaciteit van 10 kilowatt gebruikt.

Bijzonder is verder dat de Skid weinig ruimte inneemt; het is een grote tafelkoelkast, die gemakkelijk is aan te sluiten. Hierdoor wordt verduurzamen in heel veel huizen mogelijk. De energiebesparing ten opzichte van een gewone warmtepomp is fors. In de winter kan dit tot maar liefst 75 procent oplopen, in de rest van het jaar ongeveer 50 procent. De Skid is een all-in-one plug and play systeem, waarvan het eerst werkende prototype is opgesteld bij zonnedorpen in Groningen. Via de innovatiemakelaar van RCT Gelderland is een digitaliseringsvoucher ingezet om het IT-platform voor de Skid te ontwikkelen. Het is de bedoeling dat de Skid die gebruik maakt van luchtwarmte in het voorjaar van 2023 op de markt komt. Ongeveer een jaar later zal de Skid beschikbaar zijn die op basis van een waterbron werkt.

Bekijk alle resultaten