Alle resultaten

Koploper in MVO

Schoon
Koploper in MVO

Koploper in MVO

Henk Koning startte in 1999 als franchisenemer bij McDonald’s. De vestiging in Deventer bij de A1 kwam vrij en hij nam deze over. Nu, twintig jaar later, is hij verantwoordelijk voor zes vestigingen in de Stedendriehoek. Naast de eerste Deventer vestigingen zijn er inmiddels drie in Apeldoorn, één in Zutphen en zeer recent de tweede Deventer vestiging bij De Scheg. Binnen McDonald’s Nederland zijn de Stedendriehoekvestigingen koploper op het gebied van duurzaamheid en MVO.

Circulair ondernemen ver doorgevoerd

Duurzaamheid staat bij McDonald’s hoog in het vaandel. Met het wereldwijde duurzaamheidsprogramma Scale for Good wordt de schaalgrootte van McDonald’s ingezet om verpakkingen te verminderen en te verduurzamen. Veel afvalstromen worden gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Zo worden pelletkorrels gemaakt van het ingezamelde koffieresidu en van frituurolie nieuwe bio-olie. Het vet dat vrijkomt bij het vlees bakken gaat naar een vergister om er biogas mee op te wekken. Ook worden al het karton en plastic apart ingezameld en maakt McDonald’s werk van vermindering van het plasticgebruik. De plastic roerstaafjes zijn al vervangen door houten staafjes en er wordt onderzocht hoe de plastic rietjes kunnen worden vervangen.

Eerste gasloze McDonald’s van Nederland

De Schegvestiging in Deventer is de eerste all-electric McDonald’s van Nederland. Bijzonder is dat zelfs de friteuses niet meer op gas werken, maar op groene stroom. Ook is gekeken naar duurzaam vervoer. Gestimuleerd door de vrachtfietsactie van de Cleantech Regio heeft McDonald’s Deventer een zogeheten vrachtfiets aangeschaft en omgedoopt tot de WECYCLE. Er is gekozen voor dit duurzame vervoersmiddel om snel en schoon te bewegen tussen de twee McDonald’s restaurants in Deventer.

“Ook de aanpak van zwerfafval is een verantwoordelijkheid die wij al jaren nemen”

Henk Koning

Opruimen zwerfafval

Franchisenemer Henk Koning is erg enthousiast over de WECYCLE: “Marc Riesewijk, van Profile Riesewijk, wees ons op de vrachtfietsactie van de Cleantech Regio om duurzame logistiek te stimuleren. Samen met Profile Riesewijk hebben wij deze vrachtfiets samengesteld zodat dat wij ons sneller en schoner kunnen bewegen tussen de twee vestigingen. Al snel hebben wij de vrachtfiets omgedoopt tot de WECYCLE. Want ook de aanpak van zwerfafval is een verantwoordelijkheid die wij al jaren nemen. We hebben slimme prullenbakken geplaatst en zijn dagelijks druk met afval opruimen ruim rond ons eigen terrein. Ondanks al deze maatregelen zien we nog te vaak dat mensen hun afval gewoon op straat gooien; sigarettenpakjes, blikjes, chipszakjes en andere verpakkingen. Of het nou bij ons gekocht is of bij de supermarkt of benzinestation in de buurt, wij ruimen al het afval op en de WECYCLE zorgt ervoor dat wij dit op een snelle en duurzame manier kunnen doen. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en hopelijk volgen er meer ondernemers in de regio.”

MVO

Ook op het gebied van MVO onderscheiden de vestigingen zich. Op elke vestiging is werk gecreëerd om mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt een plek te geven. Hiervoor zijn werkprocedures aangepast om deze mensen een plek te kunnen geven. Van de 650 medewerkers is ongeveer 15 procent binnengekomen met afstand tot de arbeidsmarkt. Dit was mede een reden waarom Henk Koning in 2012 de titel MVO-ondernemer van het jaar in Deventer heeft gewonnen. Het mooie is dat deze titel ertoe heeft geleid dat McDonald’s Nederland dit thema sindsdien ook sterk heeft opgepakt.

Klik hier voor meer interviews met duurzame bedrijven

Bekijk alle resultaten