Kunstmatig intelligente Anne gaat ouderen helpen

(Uit de e-zine van Stedendriehoek Innoveert, juni 2013)

“Mijn droom is dat iedereen van jongs af aan een virtuele assistent heeft, die met je opgroeit en dingen onthoudt die je zelf vergeet”, vertelt Annemarie Johannes van Virtask uit Harfsen. Zóver is het nog niet, maar onder andere in woonzorgcentrum Het Dijkhuis in Bathmen krijgen ouderen al wel zo’n virtuele assistente: Anne. In september start een proef met tien bewoners.

Het is dan wel een vriendelijk ogende, blonde vrouw met blauwe ogen, maar Anne bestaat in plaats van uit rode en witte bloedlichaampjes uit enen en nullen, legt Henny Grave, van WeAct bv, uit. Hij heeft onlangs de Vrienden van Anne opgericht: een groep van tien mensen uit Bathmen en omstreken, die de bewoners van Het Dijkhuis leren omgaan met Anne.

‘Laagje over Windows’

Virtask is de bedenker en maker van Anne. De eerste versie van deze assistente was een koppeling met Windows zodat de gebruiker spraakgestuurd de computer kon bedienen. Vervolgens is Anne doorontwikkeld tot een persoonlijke assistente, ook voor mensen die niet computervaardig zijn. Anne kan vragen beantwoorden, informatie voor hen opzoeken op internet, maar ook kan ze, dankzij thuistechnologie, de gordijnen openschuiven en de lamp aan doen. Alles wat ze zegt, is ook in een venster op het scherm na te lezen.

Om de toegankelijkheid te verbeteren is Anne op het televisiescherm te zien en te horen.

Annemarie Johannes samen met ANNE, de virtuele assistente in beeld in de testkamer van het Dijkhuis.

Agendafunctie

“Anne kan veel, maar we schatten in dat de agendafunctie voorop zal staan”, denkt Annemarie Johannes. “Ze kan bijvoorbeeld ’s morgens zeggen dat je het brood uit de vriezer moet halen, dat je je medicijnen moet nemen en dat het tijd is om je kinderen te bellen.” De mogelijkheden zijn onbegrensd. “Maar we vinden het belangrijk om de gebruiker centraal te stellen en de techniek te laten volgen. Niet omgekeerd. Daarom inventariseren wij samen met ‘de vrienden van Anne’ eerst wat de behoefte is.”

“We denken ook aan een Anne voor gehandicapten, voor bijvoorbeeld autistische jongeren, en ook voor het bedrijfsleven in de vorm van een baliemedewerker of gastvrouw. Maar we zijn nu eerst gefocust op de zorg. Ouderen zijn een groot deel van de dag alleen en ze hebben behoefte aan een dialoog. Dan kan dit een invulling zijn.”  De ontwikkeling van Anne is mede mogelijk gemaakt door subsidies van Vitok en Stedendriehoek Innoveert. In Het Dijkhuis worden tien gratis plekken beschikbaar gesteld. Zie ook www.virtask.nl

Bekijk alle resultaten