Ontbijten in de Week van de Circulaire Economie (1)
Om half acht zijn we te gast in Wapenveld bij Leadax en het nieuwe pand in aanbouw, dat door Lagemaat op hetzelfde industrieterrein wordt gebouwd. Lagemaat is gestart als sloopbedrijf, dat doen ze nog steeds, maar inmiddels zijn ze ook een bouwbedrijf geworden. Maar geen gewone bouwer, zij zijn instaat om gebouwen te ontwikkelen die voor 80-90% uit hergebruikte materialen bestaan. Die materialen halen ze uit panden die ze ontmantelen. Daarnaast bouwen ze ook remontabel. Dus als Lagemaat een pand ontwikkelt en realiseert, kan dat later weer uit elkaar worden gehaald en kunnen de materialen opnieuw worden gebruikt. Tijdens het circulaire ontbijt maken we een uitstapje naar een gebouw dat wordt ontwikkeld voor Kruizinga. De foto’s laten zien hoe daar betonplaten worden gebruikt, die afkomstig zijn uit een donorpand, er sanitair wordt gemonteerd dat een tweede leven krijgt en de stalen balken demontabel zijn en dus opnieuw gebruikt kunnen worden.
Leadax, de gastheer, is producent van kwalitatief hoogwaardige, circulaire en duurzame waterkerende bouwmaterialen. Als grondstof gebruikt Leadax hiervoor gerecycled PVB, een type plastic folie dat wordt gebruikt in veiligheidsglas. Na het einde van de levensduur van het veiligheidsglas belandt PVB op de afvalstort of in de verbrandingsoven. Onbestemd afval dus, dat door Leadax een nieuwe bestemming krijgt als grondstof voor haar bouwmaterialen. Deze materialen kenmerken zich door hun circulariteit (zie video) en lage CO₂-voetafdruk.
Sinds 2017 produceert Leadax circulaire loodvervangers met dezelfde “look en feel” als traditioneel lood, maar zonder de negatieve eigenschappen ervan. Een hoog verwerkingsgemak en een gezonde keuze voor mens en milieu; lichtgewicht en vrij van zware metalen. Sinds twee jaar is er een nieuw product bijgekomen: Leadax Roov; een circulaire dakbedekking voor platte daken.
Leadax is een spin-off van zusterbedrijf Bitufa Waterproofing B.V., dat kelderafdichtingen produceert op basis van de lineaire grondstof bitumen. Een belangrijke les van beide bedrijven (Lagemaat en Leadax) is dat het enorm helpt om een bestaand goedlopend lineair businessmodel te hebben bij het betreden van de circulaire weg, aangezien die weg in het begin vaak vol kuilen en hobbels zit.