Alle resultaten

‘Load follows supply’

Samenwerking
‘Load follows supply’

‘Load follows supply’

Energie werd bij maakbedrijven in de voorgaande jaren meestal gerelateerd aan duurzaamheid. Sinds de energiecrisis maken de energiekosten voor veel maakbedrijven een steeds groter deel van de kostprijs uit. Gemiddeld genomen hebben bedrijven met een variabel contract de kostprijs van energie zien verzevenvoudigen. Wanneer de toeleveringsketen de gestegen energieprijs doorberekent aan elkaar, heeft het ook nog een cumulerend effect. De meest gestelde vraag onder ondernemers is dan ook of ze nog een ‘oud’ vast contract hebben. Ondernemers die hier nog op kunnen terugvallen, merken dat hun omzet stijgt. 

In 2022 is in de Achterhoek, op initiatief van RCT Gelderland, een leerkring van ‘energiegrootverbruikers’ ontstaan. Deze ondernemers komen bij elkaar over de vloer om te leren hoe ze ‘de afhankelijkheid van energie’ kunnen verkleinen. Sinds september zijn er meerdere ‘open’ expertisesessies gehouden in samenwerking met het CIVON in Ulft. Hierin is gezorgd voor aansluiting van gemeenten en de industriekringen. Deze sessies zijn voor ondernemers vrij toegankelijk. Ook op de Noord-Veluwe heeft zo’n energiesessie plaatsgevonden.

Verdiepende energiethema’s die onder ondernemers leven: kostprijsopbouw, slimme inkoop, collectieve opslag en opwek, verduurzaming en ook: hoe ga ik om met medewerkers die lijden onder deze energieprijzen.  In de energiesessie van 23 september had expert Remco Frenken twee belangrijke boodschappen. Ten eerste: “Ondernemers moeten leren, dat ze met de inkoop van energie op dezelfde manier omgaan zoals ze dat ook met hun middelen en materialen doen.” Daarnaast legde hij uit dat de timing van energieverbruik essentieel wordt. Dit wordt ook wel ‘load follows supply’ genoemd. Elektriciteit laat zich moeilijk opslaan en opslag is nu nog te duur.

Bekijk alle resultaten