Alle resultaten

Maak kennis met John Schraven

Welke ontwikkelingen zijn trending? Is er een nieuwe aflevering van Smartcafé beschikbaar? Wat gebeurt er in mijn regio op het gebied van innovatie? Lees hier het nieuws van RCT Gelderland!
Samenwerking

Maak kennis met John Schraven

John Schraven van RCT Gelderland. Foto Patrick van GemertInnovatiemakelaar John Schraven versterkt sinds kort het team van RCT Gelderland. Hij volgt José van Gerven op en is vooral actief in de Liemers. „Ik sta met een glimlach op en ga ermee naar bed – dit werk past zó goed”, vertelt hij enthousiast na zijn eerste honderd dagen. „Het is elke keer nieuw, daar word ik blij van.”

„Ik heb altijd oog gehad voor de positie van de ondernemer”, vervolgt hij. Schraven, geboren in Gelderland, studeerde in 1989 cum laude af aan de Design Academy in Eindhoven en was lange tijd partner van een ontwerpbureau in Antwerpen. „Ik wilde ook met mensen en processen bezig zijn”, merkte hij tijdens zijn carrière. Hij maakte de overstap naar TNO, waardoor hij groeide van productontwerp naar innovatiestrategie. Het kwam daarbij goed van pas dat hij het hele proces rondom productontwikkeling kende. „Ik heb net zoveel met de directie als met mensen achter de draaibank – je hebt ze allemaal nodig in het ontwikkelproces. Ik kan me inleven in verschillende rollen en dat helpt me de juiste vraagstelling boven tafel te krijgen.” Niet alleen voor innovatiestrategieën, ook in zijn werk als innovatiemakelaar. „Ik ben op zoek naar de essentie: waarom gaat zoiets zoals het gaat? Ik ben altijd nieuwsgierig.”

Innovatie 3.0

Bij TNO ontwikkelde hij de Innovatiemethodiek 3.0. „1.0 gaat over innovatie die bedrijven los van elkaar doen, 2.0 over co-creatie: open innovatie over organisaties heen. 3.0 betekent dat het een of duurzaam karakter krijgt. Denk bijvoorbeeld aan coöperaties die samen energie gaan opwekken om auto’s op te laden.” Hij stimuleert ondernemers tot dergelijke duurzame businessmodellen te komen waar geld mee te verdienen is. John combineert zijn functie als innovatiemakelaar bij RCT Gelderland met zijn rol als docent en afstudeerbegeleider op de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. De kennis van die verschillende werkvelden brengt hij mee. „Ik wil echt wat kunnen betekenen voor ondernemers in de regio.”

Ontmoeting

John Schraven persoonlijk ontmoeten? Hij bezoekt streekgebonden bijeenkomsten van bijvoorbeeld de Lindus en Groene Alliantie. Het is ook mogelijk meteen een afspraak met hem te maken: john@rctgelderland.nl.

Bekijk alle resultaten