Alle resultaten

Milieu-educatiecentrum Ulebelt zet voedselcoöperaties op

Schoon
Milieu-educatiecentrum Ulebelt zet voedselcoöperaties op

Milieu-educatiecentrum Ulebelt zet voedselcoöperaties op

Midden in de Deventer wijk De Vijfhoek staat sinds 1998 het centrum voor duurzame ontwikkeling De Ulebelt, met niet alleen een kinderboerderij en natuur- en milieu-educatie, maar ook consultancy voor duurzame beleidsdoelstellingen. Jaarlijks maken zo’n 7.000 leerlingen uit het basis- en vervolgonderwijs gebruik van het educatieve aanbod van De Ulebelt. Bij de stichting werken negen betaalde krachten en ruim 140 vrijwilligers.

Meerdere functies ineen

De Ulebelt heeft een educatief aanbod over natuur, milieu en duurzaamheid voor het basisonderwijs van groep één tot en met acht. Projectmanager Estella Franssen: “Hiermee ondersteunen we basisscholen in Deventer met lesstofvervangend materiaal, op het gebied van natuuronderwijs en wetenschap en techniek. Het gaat altijd om praktisch, aanschouwelijk materiaal. Met de uitleen van leskisten, materiaalzendingen en de verzorging van vele buitenlessen zowel op eigen terrein als elders, wil De Ulebelt kinderen meer betrekken bij de natuur en hun eigen leefomgeving.” Dit gebeurt via een aantal thema’s: afval, energie, water, duurzaam bouwen, natuur in de stad en bewust eten.

Bij het laatste thema spelen de driehonderd schooltuinen die De Ulebelt op haar terrein heeft een belangrijke rol. Het dak van het milieucentrum ligt vol met zonnepanelen  die worden ingezet om het thema energie aanschouwelijk te maken.

De Ulebelt is meer dan alleen een kinderboerderij en milieu-educatiecentrum. Op het terrein bevinden zich ook een buitenschoolse opvang, een zorgboerderij en eigen horeca. Tevens biedtDeUlebelt zaalverhuur. Veel organisaties, al dan niet actief bezig met duurzaamheid, huren hier vergaderruimte. Jaarlijks bezoeken bijna 80.000 bezoekers De Ulebelt.

Vers eten voor reële prijs

Vanuit de consultancy is De Ulebelt inzetbaar voor allerlei opdrachtgevers én initieert zelf ook concrete projecten,  zoals de opzet van voedselcoöperaties in de Provincie Overijssel. Franssen: “Een voedselcoöperatie is niet meer dan een afspraak van een groep mensen, om samen bij een of meer lokale boeren producten in te kopen. Bestellingen, logistiek en distributie houd je in eigen hand en regel je onderling. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je kunt zo heerlijk vers eten voor een reële prijs,terwijl de boer toch een eerlijk inkomen ontvangt. Dit is nodig, want die d krijgt gemiddeld slechts 11 procent van de prijs die je in de supermarkt betaalt.

Ulebelt - Estella Franssen C Foto Fokke P. de Boer

In de regio Salland wordt van alles geproduceerd, wat je rechtstreeks bij de boer kunt halen. Denk daarbij denken aan groenten, fruit, aardappels, zuivel, vlees, maar ook aan eieren, brood of bier. Alleen: in je eentje is dat misschien wat teveel gedoe. Het biedt veel voordelen om dat samen te organiseren. In een voedselcoöperatie, die kan bestaan uit vier tot veertig gezinnen, regelen de bewoners bij toerbeurt de logistiek. De Ulebelt heeft in Overijssel al tien voedselcoöperaties opgezet, waaraan veertig boeren leveren. Dit groeit nog steeds en de volgende stap is bedrijven en organisaties hierop ook te laten aanhaken. Woonzorgorganisatie Humanitas is een van de eerste deelnemers. Naast lokaal fruit wordt nu ook lokaal zuivel geleverd. Ook maken de bewoners van Humanitas nu gebruik van een eigen moestuin.”

Wie de logistiek te ingewikkeld vindt, kan voor thuisbezorging van gezonde streekproducten terecht bij www.goudenpompoen.nl.

Groei

Franssen verwacht een flinke groei voor het steeds bewuster eten: “We participeren in diverse landelijke platformen, waaraan ook ministeries deelnemen. We voorzien een kanteling van het huidige voedselsysteem, richting duurzamer, gezonder eten, voor een eerlijke prijs. In Deventer dragen we daar graag een steentje aan bij.”

Klik hier voor meer interviews met duurzame bedrijven

Bekijk alle resultaten