Ministek

Ministek, tiny houseAPELDOORN – Een huisje van ongeveer 22 vierkante meter, dat meedraait met de zon, daardoor nauwelijks energie verbruikt en waar alle benodigde woonfuncties in zitten. Zes ondernemers hebben ‘MiniStek’ ontwikkeld. Inmiddels hebben ze de eerste locatie in Apeldoorn gevonden, zijn ze op zoek naar meer locaties en naar middelen om het te bouwen. Een mooie vorm van innovatief bouwen, waar Stedendriehoek Innoveert/RCT Gelderland bij betrokken is.

Het aantal eenpersoonshuishoudens groeit, zeker tussen de 20 en 35 jaar.  Daarnaast raken steeds meer mensen ervan overtuigd dat hun ‘footprint’ ertoe doet, omdat we de wereld schoner en minder vervuild willen achterlaten. Ze willen ook comfortabel en betaalbaar wonen. Apeldoorn vergrijst, meer jonge inwoners zijn dus welkom. De plaats Apeldoorn maakt deel uit van de Stedendriehoek, sinds kort Cleantech Regio, en ligt midden tussen het groen. Zie daar de ingrediënten die zes ondernemers uit Apeldoorn inspireerden om ‘MiniStek’ te realiseren.

MiniStek is een woning voor één persoon en wat bijzonder is, de woning draait mee met de zon en profiteert dus optimaal van zonne-energie. De kosten van een volledige zelfvoorzienende woning zal rond de € 60.000,- liggen, dit is inclusief installaties en daarmee worden maandelijkse kosten bespaard. Het ontwerp is dampopen gedetailleerd en opgebouwd uit natuurlijke en recyclede materialen.

Het oorspronkelijke ontwerp was bedoeld om te wonen, maar wordt inmiddels doorontwikkeld in meerdere varianten voor zowel wonen, werken en recreëren.

Inmiddels is de eerste MiniStek, of Tiny house, in aanbouw in Apeldoorn en zijn de initiatiefnemers samenwerkingen aangegaan met bijvoorbeeld Van Norel, Tromp installaties, Inventum, Remeha en Hollander Techniek. Stedendriehoek Innoveert/RCT Gelderland denkt inmiddels mee over de mogelijkheden om tot financiering van het project te komen.

Bekijk alle resultaten