Alle resultaten

Nationale Cobot Dag in Tiel

Met de aankondiging van het Smart Café op 11 december | Leadax uit Wapenveld wint Veluwse Innovatieprijs 2018 | De toekomst van waterstof | Nationale Cobotdag | Buiten de keten kijken | (On)Opvallend: Oceanz | en de blog van Jan-Willem Vos: Inclusief. Lees verder onder deze foto.
Samenwerking
Nationale Cobot Dag in Tiel

Nationale Cobotdag

Investeren in cobots of in mensen? 

Nemen cobots onze banen over? Nemen ze óns over? Cobots, collaboratieve robots, kunnen ons juist helpen. Je kunt er mee samenwerken, want je kunt er veilig naast staan, en in vergelijking met industriële robots zijn ze licht, goedkoop en flexibel. Om bedrijven kennis te laten maken met deze nieuwe werknemers, hun applicaties en tools, hield Olmia Robotics de Nationale Cobot Dag in Tiel. Op 21 november maakte de maakindustrie zijn opwachting bij het bedrijf. Op het programma stonden lezingen en demonstraties en de dag werd afgesloten met een informeel debat en een borrel.

Gespecialiseerd

Het idee om deze dag te organiseren ontstond in bij de accountmanagers van Olmia Robotics. Dit bedrijf van Peter van Olma, gespecialiseerd in procestechniek, schafte voor een eigen project een cobot aan. Zo ontdekte hij dat het aanbod verbeterd kon worden. “Eerst hadden we alleen een robotarm, nu bieden we de volledige inrichting van een cobot, inclusief software en hardware”, vertelt hij. Op de Nationale Cobot Fag kan hij laten zien wat er allemaal mogelijk is. Belangrijke spelers in de markt, zoals Dymato Automation, Yaskawa, Fanux (The Factory Automation Company, SKF Motion Technologies en Wired Workers zijn allemaal vertegenwoordigd. Ze demonstreren cobots, geven informatie en beantwoorden vragen.

Praktijk

In de presentaties werd dieper op de toepassingen ingegaan. Zoals in de presentaties over applicaties, waarin werd gedemonstreerd voor welke handelingen cobots uitkomst kunnen bieden. Dit was niet alleen theoretisch: video’s lieten zien hoe ze al ingezet worden in de praktijk. Daarbij werd ook de samenwerking met een cobot duidelijk: de cobot kan producten aanvoeren zodat een persoon de handelingen kan verrichten, of de persoon voert de producten aan en laat de cobot de handelingen uitvoeren. Picking, CNC-belading, kwaliteitsinspectie, lassen, palletiseren, polijsten, schroeven, spuitgieten – cobots kunnen op veel plekken in een bedrijf ondersteuning bieden. Met toevoegingen zoals een 3D-camera zijn ze ook in staat om diepte te bepalen. Voor bin picking hoeven producten dan niet meer een vaste positie te hebben, ze kunnen ook gewoon in een bak worden gestort. Dat bespaart veel tijd met sorteren.

Kwaliteitscontrole

Een cobot is ook in staat de kwaliteit van de producten te controleren. Mocht de cobot constateren dat niet alle naden goed gekit zijn, dan is het zelfs mogelijk dat hij dit automatisch corrigeert. Voor polijsten kan een constant pad worden gevolgd met een constante druk. Dit bespaart niet alleen een handeling voor een persoon, maar de kwaliteit gaat ook omhoog.

Discussie

„Moeten we nu investeren in robots, in mensen of in beide”, vroegen de deelnemers zich waarschijnlijk af. Die vraag stond dan ook centraal in de forumdiscussie aan het einde van de dag. John Schraven, innovatiemakelaar van RCT Gelderland, daagde de aanwezigen uit mee te praten. Hij prikkelde ze met stellingen als “mensen blijven flexibeler inzetbaar dan robots”, “cobotisering veroorzaakt werkeloosheid” en “cobots zijn duurder dan werknemers.” „De mens wint het nog steeds van de techniek”, was de conclusie, “maar ik vind wel dat het verschuift. De robots die beter kunnen omgaan met wijzigingen gaan dat stukje over nemen en dan ontstaat voor iedereen een betere situatie. Mensen kunnen dan andere taken uitvoeren.” Niemand was het dan ook eens met de stelling dat cobots tot werkeloosheid leiden. „Je krijgt ander werk erdoor. Voor mensen wordt het dan leuker. De productiemedewerkers gaan andere dingen doen, samen met een cobot werken.” En dat is juist hard nodig, pleitte een van de deelnemers: “De schaarste om producten te verzorgen komt er, met de weinige mensen die we hebben.” John Schraven nuanceerde: „Je kunt cobots inzetten op plekken waar we geen mensen kunnen vinden.” Bovendien, merkte een ander op: „Ze kunnen ook 24 uur per dag produceren.” Misschien is de eerste aanschaf duur, „maar op de lange termijn zijn ze goedkoper als je kijkt naar de productie”, voegde Peter van Olm daaraan toe. „De productie gaat omhoog, de tevredenheid van de medewerkers stijgt, cobots nemen het saaie werk over.”

Volgend jaar wil Olmia Robotics weer de Nationale Cobot Dag houden, op 20 november 2019. Zet het alvast in de agenda.

(foto’s Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)

Bekijk alle resultaten