Alle resultaten

‘Next Woman’ Heske Groenendaal stimuleert innovatie in Rivierenland

Met in deze editie: Cobotpool 3.0 start in de Achterhoek | Heske Groenendaal stimuleert innovatie in Rivierenland | VNO-NCW en RCT Gelderland in Rivierenland | Veros Metaalwerken komt verder met een voucher | Week van de innovatie op Noord-Veluwe | (On)Opvallend: Garvo | Goed kersen eten - een blog van Jan-Willem Vos.
Samenwerking
‘Next Woman’ Heske Groenendaal stimuleert innovatie in Rivierenland

Heske Groenendaal stimuleert innovatie in Rivierenland

Bedrijven in Rivierenland zouden meer moeten samenwerken, bijvoorbeeld om te innoveren. Maar dan moeten ze elkaar wél weten te vinden. RCT Gelderland houdt daarom regelmatig bijeenkomsten, verbindt bedrijven met elkaar en met instanties zoals onderwijs- en onderzoeksinstellingen en kan innovaties op weg helpen met vouchers. Heske Groenendaal van Metaglas in Tiel vindt dat de regio meer stimulans kan gebruiken en is daarom in de nieuwe RCT-klankbordgroep van Rivierenland gestapt.

Samen met Peter van Olm van Olmia en Ton Hauzer van UC Technologies wil ze meedenken over hoe RCT Gelderland beter zichtbaar wordt in de regio én hoe bedrijven meer met elkaar in contact kunnen komen. “Rivierenland is een moeilijke, versnipperde regio.” Ze is er echter van overtuigd dat door meer samen te werken en te innoveren, de regio het beter zal doen – ook op provinciaal niveau. “Door samenwerking kun je innovatie stimuleren en dat is van levensbelang”, stelt ze. Ze spreekt uit eigen ervaring: “Wij ontwikkelen, produceren en monteren aluminium ramen en glasconstructies. Waar wij als Metaglas 44 jaar geleden mee zijn begonnen – een hardglazen klepraampje – bestaat niet meer. Zo zijn we nu bijvoorbeeld actief in transformatie van gebouwen, kantoren die worden omgebouwd naar appartementencomplex, met bijvoorbeeld geluidsschermen en verticale schuiframen voor optimaal daglicht en ventilatie. Daarmee zijn we zelfs genomineerd voor de Rivierenland Innovatieprijs.”

Wieg

RCT Gelderland is voor Groenendaal niet onbekend. In 2009 stond ze aan de wieg van de stichting en ze bleef tot 2012 aan als bestuurslid. “Tien jaar geleden wilde de provincie innovatie en ondernemerschap stimuleren. Martin Stor deed dat al met het Achterhoek Centrum voor Technologie. Toen zijn we in Rivierenland ook begonnen.” Ze vertelt: “Ik sta wel vaker aan de wieg van initiatieven, ook bijvoorbeeld bij het Vakcollege en het Technasium in Tiel, initiatieven om techniek en technology meer te integreren in het onderwijs.”

Heske Groenendaal van Metaglas in Tiel. Foto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Daarnaast zat ze in het bestuur van de Kamer van Koophandel, is ze onder andere voorzitter van de Bouwsociëteit Rivierenland, treedt ze op als mentor voor andere ondernemers en onlangs werd bekendgemaakt dat ze voor de vijfde keer in ‘The Next Women 100’ staat, de lijst met de honderd meest succesvolle vrouwelijke ondernemers van Nederland. Behalve haar visie, wegen ook criteria als de omzet (minimaal 10 miljoen), het personeelsbestand en haar functie als rolmodel mee. 

Om meer bedrijven te inspireren in de regio denkt ze dat er vaker bijeenkomsten zouden moeten worden georganiseerd. “Zo ontdek je voor welke uitdagingen ze staan en kunnen bedrijven leren van elkaar. De makelaars van RCT Gelderland kunnen ze met elkaar verbinden.” De drie leden van de klankbordgroep hebben een groot netwerk in de regio. De verwachting is dan ook dat RCT Gelderland hier de komende tijd nog veel zichtbaarder zal zijn.

Terug naar alle artikelen van Update 6 – november 2019

Bekijk alle resultaten