Alle resultaten

Nuchter ecologisch

Schoon

Nuchter ecologisch

Hof van Twello weet op eigen wijze economisch toegevoegde waarde te bieden in combinatie met sociaal en duurzaam ondernemen. ”Wij doen dit omdat we niet alleen vanuit een zakelijk perspectief maar ook sociaal en ecologisch ondernemen”, vertelt oprichter Gert Jan Jansen . Op de bezoekboerderij vindt men groententeelt, een hoogstamboomgaard, klein fruit, walnootaanplant, wijngaard en akkerbouw.

De eigen productie wordt verkocht in de streekwinkel. Samen met producten van ongeveer dertig andere regionale toeleveranciers, evenals een assortiment zaden en biologische levensmiddelen. Ook zijn er een blotevoetenpad en horecagelegenheid. “We moeten de aarde bewaren voor de volgende generaties mensen, dieren en gebouwen. Ik ben geen moraalridder, ik ben nuchter ecologisch: we ondernemen hier zo ecologisch mogelijk, maar we zijn natuurlijk wel een bedrijf.”

Duurzaamheid als uitgangspunt

In de brede linie is duurzaamheid altijd het uitgangspunt geweest bij Hof van Twello. “Waarbij ik wel moet zeggen dat het belangrijk is duurzame doelstellingen realistisch te maken en bij jezelf te denken: wat kan ik doen in mijn situatie.” Zo gebruikt het hof zo min mogelijk chemicaliën om de bodem duurzaam te beheren en biologisch te telen, wekt het één derde van de elektriciteitsbehoefte op middels zonnepanelen en verwarmt Hof van Twello het kascafé met houtsnippers. In de toekomst wordt grijs water gebruikt voor onder andere toiletspoelingen en een fijnroetfilter om het milieu te sparen door verminderen van de CO2-uitstoot en kosten .

‘Elk bedrijf zou sociaal moeten zijn’

Hof van Twello streeft ernaar het juiste te doen voor mens, milieu, maatschappij en wereld. Zo gaat het niet alleen anders om met grondstoffen, wordt afval gescheiden en is het kassencomplex demontabel – ook sociaal ondernemen zit in het DNA van de onderneming. “Elk bedrijf zou sociaal moeten zijn”, vertelt Jansen. Bij het Hof van Twello doet iedereen mee in het arbeidsproces, ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Wij vinden werkplezier bij onze medewerkers erg belangrijk. Het is ook aan ons ze te stimuleren om hun kwaliteiten verder te ontwikkelen.”

Gert Jan Jansen van Hof van Twello. Foto Fokke P. de Boer

“We ondernemen hier zo ecologisch mogelijk, maar we zijn natuurlijk wel een bedrijf”

Gert Jan Jansen

Klik hier voor meer interviews met duurzame bedrijven

Bekijk alle resultaten