(On)Opvallend: Bakker Hydraulic Products

We rijden er langs, zonder dat we er vaak bij stilstaan: bedrijventerreinen. We zien een hal, een logo, een kantoor en dat is het. Onopvallend dus, maar niet zelden zijn die bedrijven binnen hun branche juist opvallend. Om die reden kijken we in deze rubriek achter de puien van de bedrijven en laten we de ondernemers aan het woord. Vermoedelijk zult u het, na lezing van de artikelen, met ons eens zijn: achter die gevels gebeuren de mooiste dingen. Dit keer stappen we binnen bij Bakker Hydraulic Products bv in Elst.

Snelle groeier uit Elst verkoopt eigen systemen wereldwijd

Een snelle groeier, Bakker Hydraulic Products: het bedrijf groeit sinds 2013 met 20 procent per jaar. Directeur Harm Bakker verwacht diezelfde stijging voor de komende jaren. „Dit jaar zelfs 30 procent.” De producten – gereedschappen voor autolaadkranen en kraanmachines – worden wereldwijd verkocht. Toch weten mensen in de directe omgeving nauwelijks wat hier gebeurt. Het kantoor aan de voorzijde verraadt niet welke enorme bedrijfshal daar achter schuilgaat. Een slanke toren aan de zijkant blijkt een hypermoderne paternoster te bevatten voor een volledig geautomatiseerd en ruimtebesparend magazijn. Interessant om hier eens binnen te kijken.

In de fabriek is goed zichtbaar wat hier wordt geproduceerd: grijpers voor autolaadkranen, zoals poliepgrijpers, overslaggrijpers en vacuümliftsystemen. „Dit bedrijf is in 1939 begonnen als landbouwmechanisatiebedrijf in Arnhem. In 1950 nam mijn vader het over. Sindsdien is het in onze familie”, vertelt Bakker. Het probeerde te beantwoorden aan de vragen uit de markt en ontwikkelde zich tot machinefabriek. Via de tussenhandel komen de producten bij de eindgebruikers. Al snel werd de locatie in Arnhem te klein en verhuisde het naar Huissen. Toen ook daar uitbreiding niet meer mogelijk was koos Bakker, in 1989, voor Elst. „We begonnen met twee man, inmiddels zijn we met dertig”, aldus Bakker. Drie jaar geleden nam Bakker ook het Italiaanse Gusella over.

Lassen en assembleren

Bakker ontwikkelt de producten, werkt daarvoor soms samen met andere partijen in het buitenland en assembleert alles in Elst. Ook de productie uit Italië is naar Elst verplaatst, maar Gusella-Bakker heeft wel een verkoopkantoor in Italië. „We kopen het bewerkte materiaal in. Wat we hier doen is samenstellen en lassen”, legt Bakker uit. In de fabriek is dit al snel duidelijk: lassers en lasrobots zijn aan het werk en de producten worden in de eigen spuiterij in de eigen kleur of die van de afnemer gespoten. Bakker werkt al twintig jaar met lasrobots. De technische ontwikkelingen hierin volgt het bedrijf op de voet. „Hoe meer assen op een systeem, des te beter kun je overal bij”, legt Bakker uit. De onderdelen worden nog wel met de hand klaargelegd zodat de robots ze in setjes van twee kunnen lassen.

Harm Bakker van Bakker Hydraulic Products

Papierwinkel

Op dit moment duikt het bedrijf op de markt in India, waar men probeert de straten schoon te krijgen. Voor ondergrondse afvalcontainers wereldwijd maakt Bakker de grijpers. Bakker is meteen in de Indiase markt gedoken en levert daar nu de grijpers. Ook ontwikkelt het bedrijf vacuümliftsystemen voor grote, zware objecten. In de hal staat al een groot exemplaar klaar voor de Amerikaanse markt. Hulp in de vorm van subsidies of vouchers roept Bakker niet in. „Geen zin in die hele papierwinkel die daarbij komt. Ik ben veel flexibeler als ik zonder subsidie werk. Anders moet ik ook nu al weten wat ik volgend jaar wil ontwikkelen.”

Hoe lang hij zelf (66 jaar oud) nog direct betrokken blijft, weet hij nog niet. „Ik krijg al AOW”, lacht hij. „Mijn zoon en dochter zitten in de zaak.” Maar als je door de fabriek loopt en hem hoort vertellen over de nieuwste ontwikkelingen, verwacht je niet dat deze man de deur zomaar achter zich dicht trekt.

Bekijk alle nieuwsitems