Alle resultaten

Op reis naar de digitale fabriek

MWA Steel op weg naar digitaal aangestuurde productie
SlimStedendriehoek
Op reis naar de digitale fabriek

Op reis naar de digitale fabriek

MWA Steel uit Vaassen is gespecialiseerd in het bewerken van staal, RVS en aluminium. Ze produceren halffabricaten uit staalplaat in allerlei afmetingen en diktes. Daarbij maken ze gebruik van technieken als plasmasnijden, lasersnijden en autogeen snijden. Bovendien is MWA Steel een one-stop-shop. Zij verzorgen de totale plaatbewerking, zonder dat klanten naar andere leveranciers toe moeten. Die klanten zijn machine- en apparatenbouwers, maar ook constructie – en offshorebedrijven. Nu hebben enkele grote plaatbewerkers in Nederland het produceren van staalproducten volledig gedigitaliseerd. Dat is een weg die MWA Steel ook wil inslaan.

Smart
In een digitale fabriek bestelt de klant via een portal, geeft de juiste maten en informatie op, daarna volgt een digitaal proces dat leidt tot het gewenste product. Smart Industry doet hierbij zijn intrede. Dat is de weg die MWA Steel wil afleggen: een digitaal aangestuurde fabriek. Dat is begonnen met de herinrichting en optimalisering van het bestaande ERP pakket. Ondanks dit hernieuwde softwarepakket bestaat de reactie van het bedrijf op vragen van klanten toch vooral uit een papieren proces. Als klanten bestellingen plaatsen, gebeurt dit per mail. Er wordt over gebeld, er worden files aangemaakt en deze worden geprint. Vervolgens wordt de prijsberekening handmatig geplaatst en gaat de opdracht in productie, wordt er gebruik gemaakt van opdrachtbonnen en als het gereed is worden pakbonnen gebruikt. De nacalculatie wordt aan het einde vrij grof gemaakt.

Vouchers
Via RCT Gelderland zijn er twee digitaliseringsvouchers beschikbaar gesteld om dit proces te automatiseren. De eerste voucher is gebruikt om een expert te laten meedenken over de bouw van een klantenportaal. Daarbij wordt automatisch gecalculeerd en de prijzen worden via een configurator berekend. De tweede voucher is ingezet om het gewenste proces (digitale routing) in kaart te brengen, met in de kern het hernieuwde ERP pakket, daaromheen moderne productiesoftware en aan de voorkant het klantenportaal. 

Wat er, mede door de vouchers, uiteindelijk ontstaat is een proces waarbij er automatisch wordt gecalculeerd, opdrachten digitaal worden gepland en er automatisch wordt getest. De machines worden digitaal aangestuurd, de terugkoppeling van data vindt digitaal plaats en uiteindelijk gaan de eindproducten automatisch naar de transportafdeling met een digitale pakbon. Aan het einde van dit proces vindt een automatische nacalculatie plaats. Mede door de vouchers is de basis van de digitale fabriek gelegd. In de komende tijd zal MWA Steel op basis hiervan deelsystemen en softwaremodules verder op elkaar afstemmen, waardoor uiteindelijk de eindbestemming van de reis in zicht komt. 

Bekijk alle resultaten