Alle resultaten

“Opleiding New Engineers is accelerator”

Welke ontwikkelingen zijn trending? Is er een nieuwe aflevering van Smartcafé beschikbaar? Wat gebeurt er in mijn regio op het gebied van innovatie? Lees hier het nieuws van RCT Gelderland!
Samenwerking

“Opleiding New Engineers is accelerator”

New EngineersDe particuliere opleiding New Engineers start in september met een tweede lichting. „Een kans die je niet moet laten lopen”, vindt Bredenoord directeur Jaap Fluit. Twee van zijn engineers volgden het eerste traject en hij nam een schoolverlater aan die de opleiding doet. Hij is zeer te spreken over het rendement dat de opleiding nu al oplevert.

 

Bij een informatiebijeenkomst over de opleiding onlangs vertelde hij belangstellenden enthousiast over zijn ervaringen. „Het idee dat je een engineer krijgt die ook al meteen jumpstart heeft op andere vlakken en dus breder inzetbaar is in de organisatie, was bij ons zeer welkom. Het binnenkrijgen van jonge techneuten is één ding, maar om die ook nog vakvolwassen te krijgen in de engineering én in alle andere rollen die daarbij komen kijken, zoals projectmanagement, het product naar de markt krijgen, samenwerken op een effectieve manier en daar zelf een stuk leiding in kunnen nemen, is een tweede. Ik zag hierin een soort accelerator om mensen sneller op niveau te krijgen.”

Fluit stuurde daarom twee engineers van verschillende afdelingen naar de opleiding en haalde een schoolverlater binnen. Dat zij tijdens de opleiding minder tijd hebben voor de normale werkzaamheden vindt hij het waard. Fluit ziet het bieden van deze kansen ook als middel om mensen te werven en nog tijdens het studiejaar haalde Bredenoord al rendement uit de opleiding. „De twee engineers herken je bijna niet meer terug. Je wordt in één keer geparachuteerd op een bepaald niveau en vanaf dat moment zie je het zakelijke leven op een andere manier. Leiderschaps- en communicatievaardigheden ontwikkel je in een veel sneller tempo.”

Spin-off

„Het is wel een behoorlijke investering in geld én in tijd, maar daarom moet je het mes aan twee kanten laten snijden. De kennis die ze opdoen, de nieuwe methodieken die zij leren, moet je adopteren in je organisatie, want dan heb je er meteen spin-off van.” Als voorbeeld noemt hij een project om met de krapte op het gebied van engineering om te gaan. „Dit is een algeheel probleem, dat volgens het UWV nog groter zal worden. Wij kijken daarom intern hoe we ons engineeringsproces beter kunnen inrichten. De traditionele manier is dat de manager het probleem gaat oplossen, maar de New Engineers hadden net een nieuwe methodiek geleerd: zij zijn nu met de hele groep engineers aan de slag, bottom-up. Dat is waarschijnlijk een beter plan dan wanneer ik het top-down had gedaan. Dat ik nu mensen heb die dit zelfstandig trekken, had ik vorig jaar niet durven dromen. Bij de nieuwe lichting nemen we weer een student aan van New Engineers.”

Fluit raadt dat andere bedrijven ook aan: „Als je bereid bent echt te investeren in je mensen en daarmee in je organisatie, dan moet je deze kans niet laten lopen.”

Meer informatie: newengineers.nl en facebook.com/NewEngineers 

Bekijk alle resultaten