Alle resultaten

Out of the box denken in uitvaartbranche

FAIR coffins: een disruptief product in een traditionele branche
Schoon
Out of the box denken in uitvaartbranche

Out of the box denken in de uitvaartbranche

We krijgen er allemaal een keer mee te maken: een uitvaart. Koen Verlinden, oprichter van FAIR coffins, is al een heel aantal jaren werkzaam in de uitvaartbranche. Wanneer hij merkt dat ook in deze branche het milieuaspect steeds belangrijker wordt, start hij met de ontwikkeling van een duurzame uitvaartkist. Out of the box denken, met als resultaat een 100% eco uitvaartkist tegen een betaalbare prijs. 

Twee uitgangspunten en een wit papier

Koen vertelt: “In mijn werk zag ik dat er veel gewerkt wordt met uitvaartkisten waarin kunststof verwerkt is. Lijm en plastic worden begraven of verbrand en ik besefte me dat dit anders moest kunnen.” Met een wit papiertje start hij zijn onderzoek. Hij schrijft daarop twee uitgangspunten voor zijn missie: 100% eco uitvaartkisten tegen een betaalbare prijs. Na veel lezen, materiaalonderzoek en het spreken van talloze experts door heel Europa gaat hij samen met een kartonfabrikant aan de slag met het ontwikkelen van geschikt materiaal.

Productie FAIR Coffin

“Een volledig circulaire uitvaartkist is niet mogelijk, want hij gaat altijd in de grond of in de crematieoven. Daarom wilden we een materiaal wat een zo laag mogelijke impact heeft. Het liefst een afvalproduct wat nergens meer voor gebruikt kan worden”, vervolgt Koen. Samen met de kartonproducent heeft hij beet. “Bij het recyclen wordt op een gegeven moment de vezel zo kort dat je er niets meer mee kan. Het stadium nét daarvoor, vormt de basis voor onze kisten.” De samenstelling en constructie is een innovatie waarop patent wordt aangevraagd: nog niet eerder was er een kartonnen kist die meer dan 200 kilogram kan dragen.

Sociale impact

Elke kist wordt met de hand gemaakt in de sociale werkplaats van Stichting Driestroom. Een nadrukkelijke wens van Verlinden. “We zien het als onze missie om met dit ecologische product ook een sociale impact te maken. Impact op mens en milieu. Ook in de productie.” De inspanningen van Fair Coffins zijn de afgelopen jaren beloond met diverse nominaties, waaronder de IGNITE Award, de MKB Export Award en de KVK Innovatie Top 100. Het bedrijf groeit flink in Nederland én daarbuiten.

Via innovatiemakelaar Ruud Schuurman neemt Verlinden deel aan de Circo Track Natuurvezels. “Ruud heeft zo’n enorm netwerk achter zich en dat helpt ons echt verder. Mens en milieu zijn onze core business en daar willen we continu op verbeteren. Dat zijn we gaan onderzoeken in de Circo Track. We hebben veel goede contacten en nieuwe ideeën opgedaan. Zo gaan we bijvoorbeeld onderzoeken of we met bermmaaisel van Rijkswaterstaat materiaal voor een nieuwe kist kunnen maken.”

Anders durven denken

Verlinden omschrijft de uitvaartbranche als enigszins gesloten. “Wij hebben gekozen een disruptief product in een traditionele en verzadigde branche op de markt te brengen. Dat is niet altijd de makkelijkste weg. Wij kiezen voor transparantie richting onze consument: een eerlijk product tegen een eerlijke prijs. De consument weet steeds beter wat hij wil en waardeert die transparantie. Als bedrijf durven we anders te denken en dat ook uit te stralen. Het is een kwestie van tijd voordat de branche daarin mee zal moeten.”

Fair Coffins durft de consument te prikkelen. Zo kun je de duurzame uitvaartkist reserveren en krijg je een garantie dat hij de komende 10 jaar geleverd kan worden. Verlinden: “Dat is een andere manier van denken dan dat men gewend is. In onze uitingen proberen we ook een beetje humor te zoeken. We prikkelen om ons duurzame product op de bühne te krijgen. De komende jaren willen we een nieuwe kist ontwikkelen en internationaal uitbreiden. We verzamelen de juiste mensen om ons heen die onze missie onderschrijven en samen willen groeien.”

Video gemaakt voor The Future of us event op 11 september.

Onlangs organiseerden Kiemt, CIRCO en RCT Gelderland een CIRCO Track rond het thema ‘mogelijkheden en kansen in circulair ondernemen met natuurvezels’. Deelnemers waren ondernemers die van doen hebben met afvalstromen van biomassa. Denk aan sectoren als papier en karton, textiel, kunststof, bouw, meubels, composiet producten, bodemverbetering, agro en food, producenten van biomassa, afvalwerkers, waterschappen en energie-opwekkers.

Logo Kiemt
Logo Circo
Logo RCT gelderland

Dit artikel is gepubliceerd in Update 4 – oktober 2020. Bekijk hier alle verhalen uit deze Update.

Bekijk alle resultaten