Alle resultaten

Plant-Based

“Gebakjes en desserts zijn bedacht om geluksmomentjes te creëren. Hoe leuk is het dan om aan een product te werken dat voor de gezondheid een toegevoegde waarde biedt.”
Schoon
Plant-Based

Plant-Based

Jan van de Langemheen van NL Food Specials/Zuidema Patisserie & Desserts in Putten vervaardigt al ruim tien jaar taartjes en toetjes volgens traditionele bereidingswijze. Met de ‘oude’ receptuur heeft Van de Langemheen met zijn team een nieuw en uitgebreid assortiment aan vegan taartjes en desserts ontwikkeld. “We hebben alle ingrediënten uitgeplozen en zijn op zoek gegaan naar plantaardige alternatieven”, aldus de eigenaar, die aan Wageningen University & Research de cursus Plant Based Diets: Food  for a Sustainable Future  volgde. “Ons vegan assortiment heeft dezelfde smaak en kwaliteit als het traditionele aanbod, maar er zit meer dan ooit een verhaal achter, waarin we ontzettend geloven.”

Door Meike Wesselink

Voorop stond dat de vegan alternatieven minimaal zo lekker moesten smaken als de traditionele patisserie die NL Food Specials vers ingevroren levert aan onder andere Van der Valk Hotels. De grootste uitdaging zat hem in het bedenken van een manier om de plantaardige grondstoffen ook na het ontdooien een prettige consistentie en bite te laten behouden. Dat is erg goed gelukt. Ruim vijftien taartjes en dessertjes, plus een hartige variant zijn het smaakvolle en representatieve resultaat van vele experimenten en smaaktests. De pannacotta, cheesecake en bavaroise benaderen met hun romigheid het zuivelgevoel erg goed en ook klanten springen enthousiast mee op de rijdende trein die steeds meer vaart krijgt. “We zitten volop in ontwikkeling. Onze plant-based missie voelt als een mooie, duurzame toekomstgerichte missie. Inmiddels opereren we binnen een netwerk met mensen die allemaal geloven in wat ze doen. Dat inspireert enorm. Zo mochten we onze tests uitvoeren in Wageningen en Papendal en ontwikkelden een steeds beter product, omdat we veel input kregen. Een taartenboer voel ik me al lang niet meer. De wetenschappelijke basis die we hanteren, maakt dat we nu heel anders naar de toekomst kijken.”

Van de Langemheen zit nog volop in de onderzoeksfase, want tegelijk met de ontwikkeling van plant-based, houdt de productontwikkelaar zich bezig met het uitrollen van een lijn aan eiwitrijke patisserie en desserts. Tijdens het WK volleybalvrouwen in het najaar van 2022 presenteerde NL Food Specials een eiwitrijk dessert aan het Nederlandse team, dat een volledig plantaardig dieet volgt. Maar ook voor ouderen zijn er eiwitrijke desserts in ontwikkeling om de spieren en kwaliteit van botten op peil te houden. “Marieke op de Weegh van RCT Gelderland bracht me in contact met Food Valley NL, van waaruit deze specialisatie in feite is ontstaan. Marieke hielp onder andere door ons te verbinden met de WUR en Papendal en heeft ons voorgedragen voor de Veluwse innovatieprijs 2022, waar we tweede werden. Vanuit het netwerk ben ik benaderd door een voedingsexpert van Gelre Ziekenhuizen. Samen hebben we een eiwitrijk én smakelijk dessert ontwikkeld, waarvoor we nu op zoek zijn naar een locatie om grotere producties te kunnen draaien. En we gaan door, want vanuit Foodvalley NL ben ik in contact gekomen met een producent van algenpoeder, dat rijk is aan mineralen. Ook ben ik in gesprek met een regionale producent van eiwitrijk insectenmeel en experimenteren we met macapoeder, ook rijk aan nutriënten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Gebakjes en desserts zijn bedacht om geluksmomentjes te creëren. Hoe leuk is het dan om aan een product te werken dat voor de gezondheid een toegevoegde waarde biedt.”

Bekijk alle resultaten