In 2012 richtten Ando Tuininga en Justus Bijlsma hun bedrijf Pure Africa Coffee op. Pure Africa verkoopt kwaliteitskoffie uit drie Afrikaanse landen: Ethiopië, Rwanda en Burundi. Terwijl bijna heel Nederland koffie uit Zuid-Amerika drinkt, kiezen beide ondernemers voor koffie uit de landen waar de koffiebonen oorspronkelijk vandaan komen, omdat de koffie hier net iets zachter van smaak is.
Lees verder onder de foto
De koffiemerken van Pure Africa luisteren naar namen als Vurige Krijger, de Bergkoning, Wildebras en Allemansvriend. De namen geven een goede indicatie wat je qua smaak mag verwachten. Tuininga: “We leveren veel aan kantoren die bewust kiezen voor kwaliteitskoffie voor hun gasten en medewerkers. Dit zijn er momenteel zo’n 250, verspreid over het hele land.”
Naast keuze voor smaak is er nog een ander argument om te kiezen voor koffie uit Afrika. Iedereen die bij Pure Africa betrokken is, heeft een sterke band met het continent en ook de maatschappelijke drive om te zorgen voor impact in Afrika. Pure Africa biedt de lokale koffieboeren een eerlijke prijs voor hun koffie. Voor de nieuwste smaak “Waaghals” zal Pure Africa aan de lokale koffieboeren twee maal de minimum Fairtrade prijs gaan betalen.
Het uitgangspunt is dat de impact meetbaar is. Zo kwam Pure Africa op het idee om een microkredietfonds te starten. Heel simpel: van iedere kilo koffie gaat één euro naar microkredieten. Pure Africa heeft dit geheel zelfstandig met de lokale bank CPF Ineza opgezet. De rentepercentages zijn daardoor niet de gebruikelijke 25 maar slechts 6 procent. Alle aflossingen worden opnieuw geïnvesteerd zodat een revolverend fonds is ontstaan. Het fonds heeft nu 44.000 euro aan kredieten uitstaan in 42 verschillende projecten. In 2020 moet dit groeien naar 100.000 euro.
Lokaal in Deventer heeft Pure Africa het initiatief genomen tot het project ‘Deventer koffieresidu’: wekelijks wordt bij dertig bedrijven 250 kilo koffieresidu ingezameld en bezorgd bij een lokale ondernemer die er oesterzwammen op kweekt: Brans Oesterzwamkwekerij. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zorgen voor de logistiek en de ondersteuning bij het kweken van de oesterzwammen. De CleanTech Regio heeft dit ondersteund met een startsubsidie.
Een bijzonder nieuw project is de start van een koffiezaak in Kigali, Rwanda. Samen met een lokale partner is in het voorjaar van 2019 een horecazaak, inclusief een groot terras op een goede locatie, geopend.
Op basis van de MVO-prestaties is Pure Africa in 2017 verkozen tot Deventer MVO-onderneming van het jaar en won het de tweede prijs voor de Social Impact Award van de provincie Overijssel. Tuininga: “Ons streven is het meest eerlijke koffiebedrijf van Nederland te zijn en te blijven.”