RCT Gelderland en de KvK innovatie Top 100

Met dank aan ChatGPT

Op 30 november 2023 is het zover, de Kamer van Koophandel presenteert de ‘KvK innovatie Top 100’. Daaronder bevinden zich twaalf Gelderse bedrijven. Twee daarvan staan in de top tien: NoPalm Ingredients op plaats twee, net achter winnaar Ferr-Tech, en Enliven Social Enterprise op plaats zes. Van die twaalf Gelderse bedrijven zijn er zes goed bekend bij de innovatiemakelaars van RCT Gelderland. Zij hebben hen verbonden met andere bedrijven, ondersteund bij hun innovatie, bijvoorbeeld door de inzet van een voucher. In dit bericht staan we stil bij deze zes bedrijven en vertellen wat we voor elk bedrijf gedaan hebben. De profielen van de zes bedrijven zijn afkomstig van ChatGPT.

No Palm Ingredients

Opgericht in 2021, heeft No Palm Ingredients een missie om bedrijven en productfabrikanten uit te dagen om hun lokale, circulaire en duurzame oliën als alternatief voor palmolie te gebruiken. Het bedrijf produceert gistoliën en -vetten uit afvalstromen van de voedingsindustrie die perfecte vervangers zijn voor palm- en andere plantaardige oliën in voedsel, cosmetica en huishoudelijke producten. Deze producten bieden een tweeledige oplossing die het gebruik van palmolie als voedselverspilling vermindert. Het proces omvat het gebruik van agrofood afvalstromen, zoals aardappelschillen en afgekeurde groenten als grondstof. Deze biomassa wordt vervolgens gefermenteerd met specifieke gist om gistoliën/vetten te produceren, die vervolgens worden gescheiden van de biomassa en verkocht aan bedrijven voor gebruik in diverse producten. De overgebleven biomassa wordt teruggebracht in de waardeketen voor gebruik door andere partners.

Dankzij RCT Gelderland heeft de nummer twee van de KvK Innovatie Top 100 een digitaliseringsvoucher aangevraagd in 2023. Daarnaast is het bedrijf geïntroduceerd bij diverse partijen in het netwerk van Foodvalley, Rabobank Gelderland-Zuid en de gedeputeerde Helga Witjes.


Thermoware

Thermoware is wereldwijd marktleider op het gebied van complete productielijnen voor verpakkingsmaterialen en bestaat al ruim veertig jaar. De machines worden onder andere gebruikt in de voedingsindustrie en voor medische producten, maar ook voor technische onderdelen in de automotive industrie en in de schuimgiettechnologie zelf. Thermoware’s expertise ligt in het vinden van efficiënte en duurzame verpakkingsoplossingen en maakt daarbij gebruik van de zogenaamde droge vormtechnologie. EPP, een materiaal dat lijkt op piepschuim, maar veel duurzamer is, wordt steeds meer toegepast bij het bedrijf.

In 2019 heeft Thermoware door de inzet van de innovatiemakelaar gebruik gemaakt van een RCT-voucher voor de uitvoering van een circulair haalbaarheidsonderzoek.


Revyve

Revyve, voorheen bekend als FUMI Ingredients, verwerkt bestaande, hernieuwbare bronnen van microbiële biomassa, zoals brouwersgist, tot eiwitten en vezels. Dit gebeurt op lage temperatuur zonder het gebruik van agressieve chemicaliën of enzymen, wat resulteert in ingrediënten met unieke functionele eigenschappen. Revyve gelooft sterk in de circulaire economie als kern van de voedingsindustrie. Ze halen hun bronmateriaal uit een van de grootste brouwerijen ter wereld, waarbij ze gebruikmaken van de bijna eindeloze voorraad gist die beschikbaar is door de jaarlijkse productie van meer dan vier miljoen vaten bier. Dit betekent dat Revyve geen biomassa hoeft te kweken, maar zich volledig kan richten op het produceren van unieke functionele ingrediënten die smaak en textuur zullen transformeren.

In de startfase heeft de RCT-innovatiemakelaar met ze meegedacht over hun strategie en later hebben ze deelgenomen aan het smart café van RCT Gelderland. Verder heeft de innovatiemakelaar geprobeerd om ze te behouden in regio Foodvalley, door het vinden van een locatie waar opschaling kan plaatsvinden.


GoedWerkLicht

GoedWerkLicht, een team van enthousiaste lichtspecialisten, combineert passie voor verlichting met uitgebreide kennis en jarenlange praktijkervaring. Ze richten zich op het ontwikkelen van nieuwe generaties licht, waaronder inductieverlichting. Prettig bij inductielicht is dat het niet knippert, of verblindt en geen slagschaduw heeft. De lampen hebben een bewezen levensduur van 50-60 jaar, zijn volledig reparabel en vrijwel volledig recyclebaar: duurzaam zonder giftige materialen. Hun industriële lampen hebben zich al bewezen in fabriekshallen, voedsellijnen, werkplaatsen, sporthallen en stallen. Sinds kort hebben ze hun inductieverlichting ook geschikt gemaakt voor systeemplafonds en kantoorpanden

Ook GoedWerkLicht was een van de kandidaten voor de Veluwse Innovatieprijs, editie 2019. GoedWerkLicht is een kleine speler in Ermelo, maar de door hun doorontwikkelde inductieverlichting is van wereldniveau. RCT-makelaar heeft met hen meegedacht over verdere uitrol van hun product en hen verbonden met andere ondernemers.


Eplucon

Opgericht in 2015, zet Eplucon zich in om duurzame energie toegankelijk en betaalbaar te maken voor iedereen. Eplucon, staat voor Energy Plus Concepts. Het bedrijf biedt geïntegreerde systemen voor de energietransitie, waaronder warmtepompen, WTW-installaties, verdelers en accu’s. Eplucon maakt energieconcepten op maat voor huizen, bedrijfspanden of appartementencomplexen.

Eplucon realiseerde een 10 ampère woning, die zelf energie opwekt, opslaat en verbruikt, met behulp van slimme regeltechniek. Ze ontwikkelden een compleet energiemanagementsysteem met een superslimme thermostaat die vooruitkijkt naar weersvoorspellingen en fluctuerende energieprijzen.

Eplucon heeft in 2022 de Veluwse Innovatieprijs gewonnen, die door RCT Gelderland samen met het Innovatiehuis Noord-Veluwe elk jaar wordt georganiseerd. Mede daardoor is het bedrijf enorm gegroeid en hebben ze veel nieuwe klanten gekregen.


NL Foodspecials

NL Food Specials in Putten vervaardigt al ruim tien jaar desserts en patisserie volgens traditionele bereidingswijze. Met de ‘oude’ receptuur heeft Van de Langemheen met zijn team een nieuw en uitgebreid assortiment aan vegan taartjes en desserts ontwikkeld.

Vanuit RCT Gelderland is NL Foodspecials ondersteund door het in contact te brengen met de Wageningen Universiteit, Foodvalley en het topsportrestaurant van Papendal. Vanuit deze samenwerking is gewerkt aan het ontwikkelen van eiwitrijke desserts voor ouderen en plant-based patisserie. Daarnaast was het bedrijf genomineerd voor de Veluwse Innovatieprijs 2022. Inmiddels heeft het stevig ingezet op een vegan patisserielijn.

Bekijk alle resultaten