Alle resultaten

Robots en chihuahua’s tijdens het Machine Learning event

Op 31 januari organiseerde RCT Gelderland met de Radboud Universiteit het Machine Learning event.
Samenwerking
Robots en chihuahua’s tijdens het Machine Learning event

Robots en chihuahua’s tijdens het Machine Learning event

Ondanks de last minute sneeuwvoorspellingen waren zeventig ondernemers aanwezig bij het Machine Learning event in het Huygensgebouw van de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Bij binnenkomst zagen zij als eerste een messing bal met een gewicht van circa 100 kg aan een staalkabel van 13,5 meter: de Slinger van Foucault.

Maakindustrie versus wetenschap

Dat er tegenwoordig nog steeds een sterke link is tussen maakindustrie en wetenschap, bleek uit het verhaal van ondernemer Eric Sulter van Enduteq uit Westervoort. Enduteq ontwikkelt en bouwt automatische test- en meetsystemen. Het bedrijf ontwikkelt deze maatwerkoplossingen voor een groot aantal universiteiten en onderzoeksinstituten. Ook maakbedrijven die lasrobots inzetten behoren tot hun klanten. Tijdens de bouw van een meet- en richtautomaat voor metalen frames kwam de vraag naar boven of deze machines op basis van meetwaarden ook zelf de juiste parameters kunnen instellen.

Erik Hostens van Flanders Make, het onderzoekscentrum voor de maakindustrie uit Vlaanderen, gaf een overzicht van de door hun centrum ontwikkelde technieken om machines zelflerend te maken, met een sterke focus op veiligheid en leersnelheid. Op deze manier mikt men op toepasbaarheid binnen de industriële context.

Chihuahua’s en muffins

Onderzoeksdirecteur Prof. Herman Geuvers gaf een overzicht van de onderzoeksactiviteiten van de Radboud Universiteit, waarna prof. Tom Heskes ons meenam in de wereld van Artificial Intelligence, Machine Learning en Deep Learning. Hij gaf inzicht in de laatste ontwikkelingen en trends. De Radboud Universiteit staat bekend om zijn kennis betreffende medische beeldherkenning. De status van ontwikkelingen rond dit type technologie kon mooi geïllustreerd worden met een zeer praktisch voorbeeld: herkennen van verschillen tussen chihuahua’s en muffins. Deelnemers kregen ook een tip voor huiswerk: de documentaire over wetenschap en technologie ‘AlphaGo’ te bekijken op Netflix. Deze documentaire gaat over het gevecht tussen kunstmatige intelligentie en de mens.

Het event werd afgesloten met een borrel en uitstekend buffet. De reacties van de bezoekers na afloop waren positief en enthousiast. RCT Gelderland organiseerde deze meeting samen met de Technology Transfer Office van de Radboud Universiteit (Contactpersoon; Isabel Rijk, i.rijk@ru.nl).

Borrel tijdens het Machine Learning event

Buffet tijdens het Machine Learning event

Terug naar Update 1 – februari 2019

Bekijk alle resultaten