Alle resultaten

Robots helpen bij orderpicken

Slim
Robots helpen bij orderpicken

Robots helpen bij orderpicken

In menig magazijn is het tegenwoordig, net als in vele andere branches, een flinke opgave: voldoende medewerkers vinden. En als je die hebt, is ze behouden de volgende opgave. Orderpicken is intensief werk. Veel lopen, zeker in de grotere magazijnen. Stapelen is niet altijd gemakkelijk, vooral als het om pallets gaat waar heel verschillende dozen en pakketjes op liggen. En het moet wel snel en foutloos gebeuren. Te weinig personeel, behoorlijk belastend werk; daar biedt automatisering een oplossing voor. Precies daarin is SAT Technologies in Deventer gespecialiseerd. Op 22 juni liet het bedrijf ze op een open dag zien, welke mogelijkheden het niet alleen voor bedrijven als Walmart en Coca-Cola te bieden heeft, maar ook voor het mkb in de regio.

Voor grote concerns gaat het veelal om langlopende projecten die vele miljoenen kosten en uiteindelijk leiden tot geautomatiseerde distributiecentra. “Maar zo omvangrijk en kostbaar hoeft het helemaal niet. Ook omdat de oplossingen schaalbaar zijn, waardoor je klein kunt beginnen en het langzaam kunt uitbouwen”, stelt Marcel van Schijndel, CEO van SAT Technologies. Alleen de aanschaf van de Stack Assist Tool maakt palletiseren al veel efficiënter: deze tool geeft precies aan hoe moet worden gestapeld. Daardoor kun je je zonder opleiding de pallet in één flow picken. Iets duurder is zone-picking. Dan is er een robot (AGV) die de pallet naar de medewerker toebrengt en wat heel veel loopbewegingen scheelt. Het zijn betaalbare oplossingen die er voor zorgen dat het ook in het mkb mogelijk wordt om met hetzelfde aantal mensen meer werk te verrichten. Werk dat bovendien minder belastend is en waarvoor een opleiding ook niet altijd meer nodig is.

In het gesprek met de deelnemers stelt Van Schijndel: “Wij hanteren terugverdientijden van drie jaar, maar voordat je gaat investeren is het belangrijk een scan uit te voeren waar nu precies de verbeterpunten zitten. Waar kan het efficiënter – daar gaat het om. Over het algemeen heb ik vrij snel door waar de verbeteringen moeten worden doorgevoerd.” Dit bracht Marco Kok van MKB Deventer op het idee om in de komende maanden een aantal mkb-ondernemingen te gaan bezoeken, waarbij Van Schijndel de scan uitvoert, op basis waarvan de verhoging van de efficiëntie in beeld gebracht kan worden.

Bekijk alle resultaten