Alle resultaten

Rouwmaat gaat voor een kleinere footprint

Schoon
Rouwmaat gaat voor een kleinere footprint

Rouwmaat gaat voor een kleinere footprint

Het begon allemaal met paard en wagen. Vader en zoon, inmiddels opa en vader, brachten papierresten naar Reesink in Zutphen en namen metaalresten mee terug naar Groenlo. Al snel realiseerden de mannen zich dat alleen in opdracht van derden transporteren geen dik belegde boterham oplevert. Zo ontstond het idee om zelf verlader te worden. Later kwamen daar recyclen van afval en produceren van beton bij. Dat zijn de producten van de Rouwmaat Groep anno nu geworden.

De Rouwmaat Groep laat op verschillende manieren zien dat de ‘planet’ voor het bedrijf belangrijk is. Zo vangt het regenwater op. Met dat water worden de auto’s gewassen, toiletten gespoeld en het wordt ook gebruikt voor de betonproductie, daar is dus geen leidingwater voor nodig. De Rouwmaat Groep heeft al sinds 1994 een eigen betoncentrale, om een breder pakket aan producten te kunnen aanbieden, van grondwerk tot beton, metselspecie en bodemsanering. Het beton dat het levert is gerecycled en afkomstig uit sloopwerk, waarvoor je het bedrijf ook kunt inhuren. Overigens heeft Rouwmaat al sinds 1994 een eigen betoncentrale.

Uitdiepen

Sinds 2007 verwerkt de Rouwmaat Groep hoog calorisch afval tot grondstof. Het ontdoet het afval van metalen, verkleint het en levert dit aan de cementindustrie. Het gevolg is dat deze industrie minder olie en gas nodig heeft om cement te produceren, waardoor de footprint kleiner wordt. In Zutphen, op industrieterrein De Mars, werkt Rouwmaat aan een plan om de haven weer te benutten, zodat het over de IJssel kan vervoeren. Dit betekent wel dat die moet worden uitgediept. De Industriehaven grenst aan de Rijntakken (Natura 2000 gebied). Jaarlijks worden op De Mars via de weg 5.000 containers en 200.000 ton bulkgoederen vervoerd. Als die containers en de bulkgoederen per schip worden vervoerd scheelt dat 240 ton stikstof en 60.000 ton CO2. Een mooie bijdrage aan de doelstellingen van de Klimaatwet.

“We moeten veel breder gaan denken”

Jan Dijkman

Het voorbeeld van de haven tekent een beetje de filosofie van de Rouwmaat Groep. “We moeten veel breder gaan denken”, stelt Jan Dijkman. “In plaats van voortdurend te kijken naar vrachtwagens met minder uitstoot, die wij overigens ook hebben aangeschaft (Euro 6), kun je ook kijken of je via een andere route hetzelfde of meer kunt bereiken. Dat geldt eigenlijk ook voor die stikstofcrisis: als je hier in Zutphen bespaart op stikstof moet dat dus niet alleen voor deze vestiging gelden, maar voor Groenlo . Om stikstof terug te dringen kunnen we ook plantjes verbouwen die stikstof opnemen. Het gaat om een wat andere manier van denken en dat is wat we hier bij de Rouwmaat Groep proberen te doen.”

Derde generatie

De broers Rouwmaat, die nu samen met hun neef aan het roer van het bedrijf staan, zijn de derde generatie van de familie Rouwmaat die het bedrijf aansturen. Het begon met Henk Rouwmaat die in 1948 startte met de handel in zand en grint. Zijn zonen Hans en Jos Rouwmaat kozen voor nieuwe markten toen ze het roer overnamen. Vanaf hun aantreden ging het bedrijf bijvoorbeeld in opdracht van gemeenten riolerings- en bestratingswerkzaamheden uitvoeren, terwijl er voor bedrijven en particulieren afval werd verzameld.

De Rouwmaat Groep is nu actief in heel Oost-Nederland. Het hoofdkantoor is gevestigd in  Groenlo. Daarnaast zijn er vestigingen in Hengelo (Ov.), Losser, Albergen, Enschede, Rijssen, Dinxperlo, Zutphen, Ulft en Bocholt (Duitsland). Er werken ongeveer 180 mensen.

 

Klik hier voor meer interviews met duurzame bedrijven

Bekijk alle resultaten