Alle resultaten

Saaie openbare ruimten mogen veel levendiger

Schoon
Saaie openbare ruimten mogen veel levendiger

Saaie openbare ruimten mogen veel levendiger

Johan Oost is met zijn bedrijf OBB Speelruimte Specialisten al meer dan twintig actief om openbare ruimten om te toveren tot duurzame speel- en sportplaatsen. Daarvoor was hij als beheerder actief van speelplekken bij de gemeente. Oost: “Ik zag daar vooral hoe het niet moest. Reden om zelf dan maar de handschoen op te pakken en dit als ondernemer te veranderen. Inmiddels zijn, door het zevenkoppige team, landelijk honderden (saaie) openbare ruimten getransformeerd tot levendige speel- en sportplekken door de ontwerpen van OBB.

Oost: “Wij zijn ervan overtuigd dat ervaringen opgedaan – of het ontbreken ervan – tijdens spelen, sporten en ontmoeten grote impact hebben op het hele leven. Ze dragen bij aan het welbevinden, aan de zelfstandigheid, het positief sociaal functioneren en de fysieke ontwikkeling van kinderen (en hun (groot)ouders). En misschien nog belangrijker: spelen, sporten en ontmoeten is gewoonweg heel leuk! Wij bieden kinderen speelherinneringen die hen de rest van hun leven bijblijven.”

Om hiervoor een ‘steen te verleggen in de rivier’ kan OBB niet anders dan zich eerlijk, oprecht onafhankelijk, met plezier en betrokkenheid inzetten om samen met kinderen, jeugdigen, jongeren en ouders de allerbeste speelruimteontwerpen, speelruimtebeleidsplannen, speelruimteadviezen, cursussen, scholenpleinen en aanbestedingen te realiseren. ”We doen het anders dan de leveranciers van speeltoestellen. Daar wordt te vaak een standaardpakket gemaakt, wij gaan een stuk verder en dieper”, aldus Oost.

Circulaire speelruimten

Er wordt gekeken naar wat er nu al op of nabij het terrein ligt. Vaak hoeven allerlei bouwkundige voorzieningen niet gesloopt te worden en kan dit geïntegreerd worden met de toekomstige speelruimte. Hiermee worden hoge kosten voor verwerking van het sloopafval bespaard.

Om deze manier van ontwerpen veel meer te stimuleren organiseert OBB jaarlijks de Kennisdag Circulaire Speelruimte. De kennisdag is voor speelruimteambtenaren (beleid, beheer, ontwerp, inkoop) en (een selectie van) circulaire speelruimteleveranciers.
Het doel van deze kennisdag is samen ontdekken: wat en hoe kunnen we circulair zijn in speelruimte? De deelnemers uit het werkveld formuleren op zo’n dag speerpunten vanuit acht verschillende invalshoeken. Dat is het startpunt voor aangepast denken en werken om te komen tot een circulaire toekomst in 2050.

Bron: OBB-ingenieurs.nl

Schoolpleinen en bedrijventerreinen aanpakken

We vragen Oost naar favoriete plekken waar hij en zijn teamgraag mee aan de slag zouden willen. Oost, direct: “Schoolpleinen! We zien veel te veel schoolpleinen die de centrale functie die ze zouden moeten hebben, helemaal niet hebben. In Deventer zien we daar helaas ook te veel voorbeelden van. Willen we de jeugd meer achter de schermen vandaan krijgen, dan moeten we de speelplekken en schoolpleinen veel aantrekkelijker maken. Naast dat het voor de kinderen veel leuker is, zien wij dat hele buurten ook compleet opleven met een op de leefwereld van kinderen afstemde speelplek. Eigenlijk zou de hele openbare ruimte als een grote speelplek moeten fungeren.”

Als tweede noemt hij het bedrijventerrein. ”Dit is vaak een vergeten plek, terwijl het qua oppervlakte groot is. Ongeveer een derde deel van de stad Deventer bestaat uit bedrijventerrein. Hier werken tienduizenden medewerkers die je een uitdagende en spannende leegomgeving gunt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een sportroute. Dit hebben we onlangs bij Huis Nieuw Rande opgeleverd, maar zou ook prima passen op het bedrijventerrein. Er ligt voor ons nog heel veel werk om de (openbare) leefwereld een stuk mooier te maken.”

“Wij zijn ervan overtuigd dat ervaringen opgedaan – of het ontbreken ervan – tijdens spelen, sporten en ontmoeten grote impact hebben op het hele leven”

Johan Oost

Klik hier voor meer interviews met duurzame bedrijven

Bekijk alle resultaten