Hoe draagt de maakindustrie bij aan een schonere wereld, waarbij we niet langer van fossiele brandstoffen gebruikmaken, producten maken die langer meegaan en afval gebruiken als grondstof? De vraag staat centraal in “Sluit de cirkel”, het jaarschrift 2019 van RCT Gelderland. Dit jaarschrift komt nét van de pers.
Duurzaam en circulair ondernemen gaan vaak samen met technische innovaties. Bedrijven zetten onder andere digitalisering en robotisering in om bij te dragen aan een schonere wereld. Als je bijvoorbeeld in eigen land concurrerend kunt produceren, in plaats van dat je dat ver weg uitbesteedt, bespaar je veel op transport en dus op CO2. We zien ook dat producenten, in navolging van de IT-wereld, eigenaar van hun producten blijven. Ze zorgen door bijvoorbeeld modulair te bouwen, dat onderdelen gemakkelijk vervangen kunnen worden waardoor de producten langer meegaan. Inspirerende voorbeelden uit de praktijk worden in dit jaarschrift beschreven, zoals een biologische bestrijding van de duizendknoop, insecten die voldoende eiwit voor ons voedsel leveren zonder veel ruimte in te nemen en hoe schelpkalk ervoor zorgt dat bij de reiniging van afvalwater minder energie nodig is.
Deze en nog veel andere praktijkvoorbeelden worden voorafgegaan door een interview met Frank Croes van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Hij legt uit wat de circulaire economie inhoudt en bekijkt dat vanuit verschillende invalshoeken.
Interessant in dit jaarschrift is ook dat we bedrijven op zoeken die we al eerder ondersteunden. Hoe zou het nu met hen zijn? Ook benieuwd naar hoe waar de innovaties hen gebracht hebben? Lees het jaarverslag hier. “Ik hoop dat we […] kunnen laten zien, hoe ondernemers ieder op hun eigen wijze een bijdrage leveren aan een leefbaarder wereld en het een inspiratie kan zijn voor andere ondernemers om dit voorbeeld te volgen”, aldus voorzitter Theo Lammers.
Dit artikel is gepubliceerd in Update 3 – april 2020. Bekijk hier alle verhalen uit deze Update.