Alle resultaten

Symposium: de praktische invulling van robotica

Slim
Symposium: de praktische invulling van robotica

Symposium: de praktische invulling van robotica

Op woensdag 28 november vond in het Fieldlab Industrial Robotics, gevestigd bij AWL-Techniek in Harderwijk, het jaarlijkse symposium over industriële robotica plaats. De ruim 60 bezoekers werden vanuit drie verschillende invalshoeken bijgepraat over de ontwikkelingen op het gebied van robotica en de praktische toepassing voor (mkb) ondernemers. De bijeenkomst was onderdeel van de Week van het ID, een week met bijeenkomsten over innovatie op de Noord-Veluwe.

(verhaal gaat verder onder de video)

Robotica in het onderwijs

Lector Dirk Bekke van Hogeschool Saxion vertelde de deelnemers van het symposium meer over de integratie van Robotica in het hoger onderwijs. Ondernemers kunnen vraagstukken en casussen aandragen, die door studenten worden onderzocht. Tijdens de presentatie gaf hij een aantal voorbeelden en riep hij ondernemers op hun vraagstukken te delen.

Download hier de presentatie van Dirk Bekke »

Nieuwe principes

Rik Grasmeijer, projectleider bij het Fieldlab Industrial Robotics, ging  in zijn presentatie in op een aantal veelvoorkomende uitdagingen bij robotisering. Naar aanleiding van zijn voorbeelden volgde een breder vraagstuk: in de toepassing van robotica zijn nog weinig erkende en toegepaste begrippen. Zowel in onderwijs als bij de ondernemers, maakt dit het overdragen van kennis moeilijker. Rik eindigde daarom met een pleidooi voor opstellen van standaardbegrippen die dit gemakkelijker maken. De aanwezige bezoekers waren het hier mee eens.

Het Fieldlab Industrial Robotics gaat zich de komende tijd buigen over het vraagstuk. In 2019 zal er video uitgebracht worden die de vier principes die tijdens deze presentatie behandeld zijn uitlegt.

Cobots

Ondanks de verschillen worden ze steeds vaker met de industriële robots in één zin genoemd: cobots. Het inhoudelijke gedeelte van het symposium werd afgesloten door Lubbert Talen, Technology manager Cobotics bij AWL-Techniek. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk liet hij zien hoe AWL-Techniek naast de inzet van industriële robots ook de mogelijkheden en toepassingen van cobots onderzoekt.

Download hier de presentatie van Lubbert »

Het symposium werd afgesloten met een netwerkborrel in het Fieldlab. Hier werden diverse robotopstellingen gedemonstreerd door studenten van Landstede en medewerkers van AWL-Techniek.

Bekijk alle resultaten