Alle resultaten

Technova College: hub voor ondernemers en onderwijs

Welke ontwikkelingen zijn trending? Is er een nieuwe aflevering van Smartcafé beschikbaar? Wat gebeurt er in mijn regio op het gebied van innovatie? Lees hier het nieuws van RCT Gelderland!
Samenwerking

Technova College: hub voor ondernemers en onderwijs

Technova-CollegeVoor bedrijven lijkt het onderwijs soms onbereikbaar, terwijl opleidingen en bedrijfsleven elkaar juist hard nodig hebben. Zeker in de techniek: de aanwas in technische mbo-opleidingen binnen de Foodvalley is te laag terwijl de behoefte aan technici snel toeneemt. ROC A12 in Ede creëert daarom een nieuw schoolgebouw voor de circa 1600 studenten van alle technische opleidingen samen: bouwkunde, motorvoertuigentechniek, mechatronica, media en ICT. Hier wordt niet alleen les gegeven aan de studenten, het wordt ook een ontmoetingsplek voor bedrijven en onderwijs. In de speciale ‘innovatieve ruimte’ kunnen de nieuwste technieken worden gedemonstreerd.

 

Al bij de realisatie van het gebouw is een link gelegd met het regionale bedrijfsleven: de opdracht is gegund aan een consortium van bedrijven waarin ook de regionale bedrijven Kreeft, ITN en Bruil actief zijn. Zij gaan een langdurige relatie aan en nemen ook het onderhoud en de energie voor de komende twee decennia voor hun rekening. „Dat is fijn omdat wij met deze bedrijven zelf binnen de Publiek Private Samenwerking Tech4Food al veel contact hebben en zij al veel loyaliteit hadden naar de technische beroepsopleidingen”, zegt Joop Hazeleger, directeur van Knooppunt Techniek dat is voortgekomen uit ROC A12.

„Wij werken aan twee dingen”, vertelt hij over Knooppunt Techniek. „De eerste is alle activiteiten die erop gericht zijn de instroom van technische beroepsopleidingen omhoog te krijgen, omdat dat in het mbo nog steeds achterblijft. Het tweede is projecten opzetten waarbij studenten werken aan opdrachten uit het bedrijfsleven, waarmee het onderwijs up-to-date blijft”, legt hij uit. De ontwikkeling van een nieuwe school, speciaal voor alle technische opleidingen, past daar goed bij.

Techniek zien

Op de locatie stond al een schoolgebouw, „maar dat was ernstig gedateerd. Je kon er doorheen lopen zonder techniek te zien. Het is juist goed om het te laten zien. Daarom is duizend vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen, van de nieuwe school niet ingevuld met lokalen. “Dit noemen we de Innovatieve Ruimte. Op deze plek kunnen ondernemers en onderwijs elkaar treffen. Bedrijven kunnen hier nieuwe producten presenteren, producttrainingen geven aan mensen die werken in de regio en aan studenten, zodat zij ook meteen weten wat er nieuw op de markt komt. We moeten het onderwijs samen organiseren. We weten dat het moeilijk is voor bedrijven om aan personeel te komen. Als je er dichtbij wil komen móet je bij de school zijn want daar lopen de toekomstige medewerkers rond.”

 

Vanaf september is het nieuwe Technova College in gebruik.

Bekijk alle resultaten