Het moet anders, dacht Robert van der Linden. Hij werkte jarenlang voor grote softwarehuizen en hij realiseerde zich dat de ‘traditionele’ software te star is om de grote veranderingen in de markt goed te kunnen verwerken. De ontwikkelingen van de technologie, met web- en mobiele oplossingen, de veranderende wetgeving en voortschrijdend inzicht vragen om een andere vorm van software. En dus stopte hij bij SAP en begon in 2002 met compagnon Victor Klaren in Apeldoorn voor zichzelf. Met succes: inmiddels heeft Thinkwise meer dan 120 mensen in dienst en wordt de software in meer dan 32 landen toegepast.
Hun idee van softwareontwikkeling is totaal anders dan die van de grote softwarehuizen, die vooral pakketten leveren met software waarvan de basis vaak dertig jaar geleden is ontwikkeld. Daar lijnrecht tegenover staat traditioneel maatwerk en voor veel organisaties zijn beide oplossingen niet afdoende. Pakketten komen vaak met veel extra functionaliteit waar een bedrijf geen behoefte aan heeft, maatwerk laten ontwikkelen kost ontzettend veel tijd en is daarmee te duur en risicovol. Heb je dan een pakket of maatwerk aangeschaft, dan ontstaan problemen wanneer de technologieën en/of functionaliteit veranderen. De software kan daar nauwelijks op worden aangepast en de organisatie gaat op zoek naar een oplossing in de vorm van extra randapplicaties bijvoorbeeld. Wat Van der Linden en Klaren zochten was software die onafhankelijk is van de technologie, die technologieën kan overleven en die functioneel kan meegroeien met een bedrijf.
Het concept van Thinkwise zit daarom tussen de pakketten en maatwerk in en gebruikt the best of both worlds. Software wordt niet meer geconfigureerd of 100 procent geprogrammeerd maar gemodelleerd. Dit ‘modelling’ blijkt te werken. Vandaar de successen van het bedrijf. „Onze software bouwen is minder technisch, is slimmer en blijft beheersbaar. De markt vervolgens overtuigen van dit low-code concept vraagt een lange adem. „Wie dit land innovatief noemt wil ik nog wel eens spreken… We moeten ons continu bewijzen, daarom doen we dat op ons eigen risico. Wij laten bedrijven vrijblijvend en kosteloos hun eigen data en processen zien op een heel nieuw platform. Deze zogenaamde testdrive realiseren wij binnen twee weken en hiermee bewijzen wij het Thinkwise-concept.”
Nu de successen voor zichzelf spreken, groeit het bedrijf flink. Er zijn al ‘satellietvestigingen’ in Rotterdam en Eindhoven geopend en Thinkwise wil dit jaar uitbreiden met minimaal veertig specialisten. „Wij automatiseren de automatisering, maar we doen toch ook een aantal dingen handmatig, zoals meedenken met de klant. Wij zoeken hbo’ers met een technische opleiding die hier verder opgeleid worden. Zij volgen intern een Thinkwise traineeship van 6 maanden.” Met de aanwas van specialisten verwacht Thinkwise door te groeien en over tien jaar bij veel grote bedrijven met veel gebruikers de software te leveren.” En nog steeds vanuit Apeldoorn, „want Apeldoorn ligt centraler dan je denkt.”