Alle resultaten

Tomba

haalt de productie van uitvaartkisten terug naar Nederland
Slim
Tomba

Tomba

Precies 25 jaar geleden startte Tomba uitvaartkisten in Gendringen (Achterhoek). In de uitvaartbranche kennen we drie grote spelers, die samen zo’n 40% van de markt hebben, de overige 60% wordt bediend door middelgrote bedrijven en ZZP’ers. Tomba leverde en levert aan die laatste groep bedrijven. De uitvaartkisten die zij produceren zijn zowel bestemd voor het hoog, midden als het lagere segment. De productie van de kisten vond plaats in Oost-Europa. Met een vrachtwagen werden ze aangevoerd. Tomba zorgde voor het schuren, lakken, stofferen en afmonteren. 

Medio 2022 is Tomba verhuisd naar Duiven (De Liemers) en verloopt het productieproces heel anders. De productie wordt niet langer in Oost-Europa uitgevoerd, maar is teruggehaald naar Nederland. Tomba is nu een zelfstandig producerend bedrijf. Waarom? Met name de goedkope uitvaartkisten worden van spaanplaat gemaakt. Spaanplaat bestaat uit allerlei afval, daar zit niet alleen hout in, maar ook andere stoffen, die niet altijd goed voor het milieu zijn. Het geheel wordt gelijmd met een polyurethaan hars, ook al geen middel waar het milieu beter van wordt. Het vervoer met vrachtwagens over de weg zorgt voor meer CO2 uitstoot. Daarnaast maakt de productie in het buitenland je veel minder flexibel. Met name tijdens corona is gebleken wat er gebeurt als de grenzen dichtgaan. Op dat moment was er moeilijk aan materiaal te komen, terwijl het aantal mensen dat overleed toenam. 

Ondertussen rondt zoon Jeroen Koopman zijn studie Industrieel Productontwerp af en gaat hij aan de slag in het bedrijf. De studie brengt met zich mee dat Jeroen er niet voor terugschrikt om nieuwe producten te ontwikkelen. Dat doet hij ook bij Tomba. Produceren in Oost-Europa is vooral nodig om het goedkope segment te bedienen. Jeroen slaagt erin om een eigen concept te ontwikkelen: LinaLite®. Hierdoor wordt het mogelijk om betaalbare uitvaartkisten te produceren van massief hout. Deze kisten worden opgebouwd uit drie lagen, ze worden zo geproduceerd dat er nauwelijks afval ontstaat. Hierdoor zijn ze zo’n 60% lichter dan de gebruikelijke uitvaartkisten. Uiteindelijk ontstaat dan een licht, betaalbaar en duurzaam product. De ontwikkeling van LinaLite® is één, de implementatie is nog wat anders. Een compleet nieuwe fabriek moet worden ingericht, met nieuwe machines, alles moet van nul af aan worden opgebouwd. In september 2022 start de nieuwe fabriek. Via RCT Gelderland is een voucher verkregen, waardoor een expert kan meedenken met de opbouw van de fabriek. Maar nog steeds zijn er tal van uitdagingen die opgepakt moeten worden. Een voorbeeld daarvan is het vinden van geschikt personeel. Vakkundige houtbewerkers en operators op niveau 4 (mbo) zijn hard nodig.

Bekijk alle resultaten