Alle resultaten

Torenhoge energierekening leidt tot nieuwe business

Schoon
Torenhoge energierekening leidt tot nieuwe business

Torenhoge energierekening leidt tot nieuwe business

Het verhaal van Sportverlichting.com begint in 2016 als bestuurslid Martin Bolderman van tennisvereniging De Boerehofstee in Wilp schrikt van de torenhoge energierekening. Hij onderzoekt of het niet duurzamer en goedkoper kan. “Zo kwam ik uit bij ledverlichting. Ik belde vijf installateurs en twee van hen maakten een offerte. Zonder specificaties, dus ik had geen idee waarvoor ik zou betalen.” Bolderman besluit de businesscase daarom maar zelf uit te werken en dit te presenteren op de ledenvergadering. Toen vervolgens een aanwezige vroeg of hij dit ook voor zijn voetbalvereniging wilde uitzoeken, ontstond het idee hier een eigen zaak voor op te richten en werd Sportverlichting.com geboren.

Enthousiasme

Sportverlichting.com heeft in tijden van klimaatakkoorden en duurzaamheidsambities met bijbehorende subsidies de wind in de zeilen. Maar het bedrijf profiteert ook van het nimmer aflatende enthousiasme van Bolderman, die al bijna honderd clubs ‘in de led heeft gezet’. Onder meer de voetbalverenigingen AGOVV, CSV en WSV in Apeldoorn en de tennisclubs DLTC, Drijvers en TC Bathmen in en rond Deventer. De jonge ondernemer heeft sponsorcontracten bij Heracles Almelo, Go Ahead Eagles én PEC Zwolle. “Ik ga altijd op mijn gevoel af, gebruik mijn boerenverstand en probeer zo eerlijk mogelijk te ondernemen.” Dit gaat Bolderman goed af: in drie jaar tijd zijn meer dan honderd sportverenigingen van ledverlichting voorzien, het team Sportverlichting.com is inmiddels uitgegroeid tot acht meest jonge medewerkers.

Sterke groei

Bolderman bevindt zich in een groeimarkt waar nog veel terrein te winnen valt. Er zijn in Nederland alleen al 22.500 sportverenigingen, waarvan slechts 15 procent gebruikt maakt van ledlampen voor de verlichting van de sportvelden en -accommodaties. “Het grote voordeel zit in de besparing op de energiekosten, zo’n 50 tot 70 procent, maar ook op vervanging en onderhoud: een ledlamp gaat gemiddeld twintig jaar mee, terwijl in tegenstelling tot de gasontladingslamp met ongeveer vijf jaar. Vergeet ook niet dat met ledverlichting de sportvereniging ook een veel betere verlichting krijgt”, aldus Bolderman.

Voorbeeld Tennisclub Vaasen

De energierekening is voor veel tennisverengingen nog een kostenpost waarop kan worden bespaard. Gelukkig zijn er goede voorbeelden van clubs die de kosten voor energie aanzienlijk gedrukt hebben. Ook TC Vaassen heeft indrukwekkende resultaten geboekt op dit vlak door over te stappen op ledverlichting. Het bespaarde zo ruim zeventig procent op de energiekosten.

Penningmeester Hans Stoker trok de kar van het project. De behoefte van de club werd bepaald en de kosten werden beraamd. “Op drie van onze zes banen wordt ook in de winterperiode gespeeld, waardoor de lampen rond die velden de meeste branduren hebben. Vandaar dat we ervoor gekozen hebben om die lampen te vervangen door ledverlichting. Het aantal watt werd daarmee teruggebracht van 4400 naar 1200. Dat is een besparing van ruim zeventig procent.”

Met die besparing was het bestuur overtuigd en werd de realisatie van de ledverlichting op het Gelderse sportpark in gang gezet. “Met de duurzaamheidsregeling hebben we nog eens dertig procent van de materiaalkosten teruggekregen”, vervolgt Stoker. “Dat kwam neer op zo’n zevenduizend euro. Binnen zes jaar hebben we de investering terugverdiend en kunnen we de vruchten plukken. Ik raad het iedere sportvereniging aan!”

“Ik ga altijd op mijn gevoel af, gebruik mijn boerenverstand en probeer zo eerlijk mogelijk te ondernemen.”

Martin Bolderman

Klik hier voor meer interviews met duurzame bedrijven

Bekijk alle resultaten