Alle resultaten

Van Bilsen Groep

Concurrerend produceren dankzij automatisering
Slim
Van Bilsen Groep

Van Bilsen Groep

De Van Bilsen Groep uit Ermelo is in 1975 gestart door Joop van Bilsen. Van oorsprong een familiebedrijf, inmiddels zijn er vier eigenaren, waarvan Frans Maarse er één is. Lange tijd is het een vrij klein bedrijf dat voor de Nederlandse markt produceert. Nu, meer dan veertig jaar later is er veel veranderd. Er werken 85 mensen bij de Van Bilsen Groep die vooral produceert voor het buitenland. Slechts 20% van de productie blijft in Nederland, de rest gaat naar Europa en de gehele wereld. Dit kan, omdat het bedrijf verregaand is geautomatiseerd en aan de hoogste kwaliteitsnormen voldoet. Denk daarbij onder meer aan ISO 9001 en de automotive norm IATF 16949. De Van Bilsen Groep bedient nogal wat markten, zoals hydrauliek, offshore, automobielindustrie, machinebouw en industriële camera’s. 

Waar komt deze grote verandering vandaan? Voor een deel is het de visie van het bedrijf zelf. Maarse: ”we moesten wel automatiseren, anders zouden we het nu lastig hebben. Dat zeg ik ook altijd tegen mijn ‘concullega’s, innoveer mee met de markt. Volgens mij zijn onvoldoende metaalbedrijven zich hiervan bewust.” Maarse kent de metaalsector goed, omdat hij ook lid van de Raad van Bestuur van de Metaalunie is. Voor een ander deel speelt de automotive hierbij een rol. “De prijzen van de producten die voor de automobielindustrie werden gemaakt, moesten omlaag en toen is ons gevraagd om deze producten tegen lagere prijzen produceren, waardoor niet alles uit China en India komt.”  

In 2001 schaft de Van Bilsen Groep een flexibele productielijn aan, zeven jaar later de tweede en nog eens vijf jaar later de derde. De flexibele productielijn, of Flexible Manufacturing System (FMS), werkt in feite semi-automatisch. Medewerkers zijn nodig om palletposities te vullen, die worden afgeroepen door de machine. Met die onderdelen gaat de machine aan de slag, dit kan 24 uur per dag. Daarnaast zijn er engineers nodig om de FMS-lijnen te programmeren. In de afgelopen jaren heeft de Van Bilsen Groep de stap gezet naar volledige automatische productie. Dit is de zogenaamde Autonomous Mobile Production lijn (AMP). Bij de AMP zijn alleen nog engineers nodig om te programmeren, de lijn werkt volledig automatisch. Daarnaast zorgen amr’s (Autonomous Mobile Robot) voor het transport van de benodigde materialen.

De automatisering zorgt ervoor dat de Van Bilsen Groep zowel in grote als middelgrote series kan produceren, maar ook dat het bedrijf met ongeveer dezelfde groep mensen meer kan produceren en de vraag naar vakmensen, die moeilijk te krijgen zijn, wat kleiner is geworden. We zien wel dat de vraag naar personeel is veranderd. Er zijn mensen nodig die de productielijnen vullen, dat is relatief eenvoudiger werk. Maar er zijn veel meer engineers nodig, die kunnen meedenken vanuit de vraag van de klant. 

Met de machines die volledig door mensen worden bediend, maken ze kleine series van vooral grote producten, zoals onderdelen van hydraulische cilinders, of de onderstellen van windmolens die op zee komen te staan. Op de FMS-lijnen worden grotere series vervaardigd, die wat kleiner zijn, met name gebeurt dit voor de automotive. Terwijl de AMP-lijnen worden ingezet voor kleine producten, denk daarbij aan automotive en camerasystemen, die bij de productie van vrachtwagens worden gebruikt en daar de buitenspiegels vervangen. De ontwikkelingen bij de Van Bilsen Groep zijn opgevallen. In 2023 is het bedrijf een van de genomineerde bedrijven voor de Veluwse Innovatie Prijs, die mede door RCT Gelderland wordt georganiseerd. Ook maken ze deel uit van de Advisory Board van BOOST, het smart industry netwerk van Oost-Nederland. Om te kunnen digitaliseren heeft het bedrijf gebruik gemaakt van een digitaliseringsvoucher van BOOST.

Bekijk alle resultaten