Alle resultaten

Van de voorruit op het dak

Schoon

Van de voorruit op het dak

Pats! Een steen tegen de voorruit. De ruit blijft heel, maar een barst zit er meestal wel in. Dit overkwam Roeland van Delden toen hij met zijn oom onderweg was. Afgezien van de schrik, zorgde die steen tegen de ruit óók voor een mooi duurzaam product: een circulaire loodvervanger, Leadax. Het bedrijf, een initiatief van Bitufa Waterproofing, won in 2018 de Veluwse Innovatieprijs. Het product wordt inmiddels in vijftien landen verkocht en nieuwe ontwikkelingen staan al klaar om de markt te veroveren. Wat deze stormachtige ontwikkeling nu precies met die autoruit te maken heeft, vertelt eigenaar Roeland van Delden ons.

Het begint met het in 2014 afgesloten grondstoffenakkoord, dat vanaf 2050 geen fossiele brandstoffen meer gebruikt mogen worden. Het akkoord zet Van Delden aan het denken, want in de waterkerende producten van Bitufa wordt bitumen, een olieproduct, gebruikt. Hoe kunnen we straks een product maken zonder fossiele brandstoffen, waarbij we tegelijkertijd afval gebruiken om een nieuwe grondstof van te maken? Een product dat dus duurzaam en recyclebaar is.

De barst in de voorruit helpt Van Delden vooruit. Want waarom versplintert de steen de voorruit niet in één keer en blijft de schade beperkt tot een barst? Van Delden gaat op onderzoek uit en ontdekt dat PVB, polyvinyl bitural, hiervoor zorgt. PVB zit in al het veiligheidsglas, zowel van auto’s als flatgebouwen. De eigenschappen van PVB zorgen voor stevigheid en flexibiliteit, ze lijken erg op lood. Lood wordt nog steeds gebruikt in de bouw en is buitengewoon toxisch.

Introductie

Toevallig spreekt hij later zijn manager R&D en die vertelt dat hen een afvalpartij PVB is aangeboden. Ze besluiten aan de slag te gaan. Het kost Bitufa twee jaar om de receptuur te ontwikkelen en nog eens een jaar om het te kunnen produceren zonder afval. In 2017 wordt het nieuwe product voor het eerst gepresenteerd op een bouwbeurs, daarna gaat het de hele wereld over. “De Veluwse Innovatieprijs van RCT Gelderland winnen heeft zeker een bijdrage geleverd aan de bewustwording dat hier iets unieks was ontwikkeld”, aldus Van Delden.

Afvalberg

Nu, drie jaar na de introductie, blijkt dat de afvalberg van PVB die Van Delden werd aangeboden enorm is. Alleen al in Europa wordt jaarlijks 1,5 miljard kilo PVB-afval geproduceerd. Dit PVB is afkomstig van voorruiten, zijruiten en sunroofs van alle auto’s en vrachtwagens en daarnaast van gebouwgebonden glas van gebouwen van meer dan twee verdiepingen. Dat afval wordt verbrand of gedumpt. Leadax gebruikt nu nog maar een klein deel van deze afvalberg, het doel is om dat snel te veranderen met de introductie van platte dakbedekking als tweede product naast de loodvervanger. Hiermee kan een groot deel van het afval worden hergebruikt, maar dan moeten er zeker vier of vijf productielocaties bijkomen. Daarover wordt nu nagedacht.

Roeland van Delden, Leadax

Dubai

Eind vorige eeuw produceerde Bitufa ook dakbedekking. Na een doorstart van het bedrijf is besloten kelderafdichtingen te maken, omdat het dak toch vaak het laatste onderdeel van de bouw is, waarvoor vaak niet zoveel budget meer beschikbaar is. Het woord ‘waterproofing’ komt voort uit de kelderafdichtingen. Bitufa produceert namelijk afdichtingen die een rek van maar liefst 1700 procent hebben. Dus komt er een scheur in het beton, dan kun je op deze manier de kelder keurig waterdicht houden. Met deze afdichtingen zijn mooie projecten voltooid. Zo is het Atlantis Hotel, gelegen in de kruin van het palmeiland in Dubai, waterdicht gemaakt tegen zeewater door Bitufa. Daarnaast worden nu veel projecten gerealiseerd in Turkije. Daarbij kan gedacht worden aan afdichtingen in ziekenhuizen, vliegvelden en shopping malls. Sinds 2005 heeft Bitufa Waterproofing een speciale fabriek hiervoor gebouwd. Voor Leadax is daar inmiddels een nieuwe fabriek bijgekomen, ook in Wapenveld.

Thuisbasis

“Twee nieuwe fabrieken in Wapenveld bouwen gebeurt niet voor niets”, gaat Van Delden verder. “Wij hadden al een fabriek in Wapenveld en wilden daar in de buurt blijven. Daar komt bij dat veel medewerkers nu op de fiets naar hun werk kunnen en dat willen we graag zo houden. Je moet niet vergeten dat het aantal maakbedrijven in Wapenveld afneemt. Doordat wij uitbreiden komen er weer arbeidsplaatsen bij. Als Bitufa hebben we een leuke club mensen, enthousiast, relaxed, met oog voor de mens – dat willen we in Wapenveld graag zo houden. Niet voor niets hebben we medewerkers die hier al jaren werken.”

Circulair produceren is wat Van Delden betreft zeker de toekomst. “Al moet het ook rendabel zijn en dat is de uitdaging van deze tijd. Ik zie hoe dan ook in pakweg dertig jaar wel een wereld ontstaan die fossielvrij wordt en waarbij afval van de één de grondstof wordt voor de ander.”

“Circulair produceren moet ook rendabel zijn”

Roeland van Delden

Klik hier voor meer interviews met duurzame bedrijven

Bekijk alle resultaten