Een bijzondere Experttafel over een boeiend thema: Trends in Future Food. Vanuit de prachtige kook- en webinarstudio PuurDichtbij in Barneveld namen innovatiemakelaar Sina Salim en zijn collega Anne de Vos de kijkers mee in inspirerende ondernemersverhalen uit regio Foodvalley.
Algen als vervanger voor zout en Lupine als plantaardige eiwitbron. We moeten de consument bewust maken van de enorme voordelen van deze producten en van het belang van een korte keten. Niet alleen voor onze gezondheid, maar ook voor biodiversiteit, Nederlandse boeren en het behoud van onze planeet.
“Zonder zout heel smaakvolle producten realiseren, dat is wat Algea mogelijk maakt. Consumenten die proeven zijn al laaiend enthousiast, de grote uitdaging is nu om groothandels en bakkerijen met onze producten aan de slag te laten gaan. Volop netwerken in de tussenhandel dus. Maar, ook vanuit de eindgebruiker moet er vraag gaan komen.” – aldus Piet van Rijbroek, CEO van AlgaeHolland. AlgaeHolland Food levert consument oplossingen en maatwerkoplossingen voor grootschalige toepassingen bij productie van voedingsmiddelen. Het resultaat: Zoutarme of Zoutloze maar smaakvolle eindproducten, zoals brood-, pasta- en kruidenmixen met de nutritionele meerwaarde vanuit de Micro-Algen.
In hartje Nederland vind je een speciale kas. Hier in Ede groeit de allereerste banaan van Nederlandse bodem: de Neder Banaan. De bananenplant staat er in een speciale ondergrond en krijgt er precies de juiste hoeveelheid licht, warmte, water en voeding. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn daardoor niet nodig. Dat levert een heerlijke, gezonde en duurzame banaan op. “Het mooie is ook dat we ontdekt hebben dat je eigenlijk de complete bananenplant kunt gebruiken. Schillen zijn eetbaar, stammen worden normaalgesproken verbrand maar kunnen ook hergebruikt worden. Het gaat om veel meer dan alleen die banaan voor consumptie. Het enthousiasme dat ons onderzoek opwekt en het aanjagen van allerlei andere duurzame projecten, dat is fantastisch.” vertelt Pieter Vink, salesmanager bij de Neder Groep.
Lupinebonen op ieders bord. Lekker Lupine! stimuleert de consumptie en teelt van biologische Lupine in Nederland. Hiermee dragen zij bij aan de eiwittransitie. “Het mooie van lupine is dat het een bite heeft en structuur behoudt bij bereiden. Het vult, je kunt er oneindig lekkere gerechten, ijs, koekjes en brood van maken. We zijn bezig een hamburger te ontwikkelen.” vertelt Marieke Laméris van LekkerLupine!.
Het ontwikkelen van nieuwe, duurzame, oplossingen in de voedingsindustrie is intensief en pionieren. Juist daarom ondersteunt Provincie Gelderland ondernemers hierbij. Kees Pieters, projectleider Food & Innovatie bij de provincie: “Voordat een product geaccepteerd wordt door gebruikers en de retail overtuigd is ben je een tijd onderweg. Dat is een van de hobbels waar ondernemers tegenaan lopen. In die fase kun je steun gebruiken van financiers en van de overheid goed gebruiken.” Provincie Gelderland doet dit onder andere door het ondersteunen van netwerken (zoals RCT Gelderland) maar ook door het beschikbaar stellen van subsidie- en voucher regelingen. “Er is een groot maatschappelijk belang mee gemoeid en dan ben je ook als overheid aan zet om daarin te faciliteren. In combinatie met ondernemerschap.”
Deze Experttafel is een project binnen de Strategische Agenda van Regio Foodvalley en wordt mede mogelijk gemaakt door RCT Gelderland, Provincie Gelderland, Regio Foodvalley, VNO-NCW VeluweVallei en Federatie Ondernemerskringen Valleiregio.