Alle resultaten

Van irritatie naar innovatie

RCT Gelderland brengt ondernemers in contact met elkaar en met kennisinstellingen om hun innovatie verder te ontwikkelen. Dikwijls is een financiële ondersteuning in de vorm van een voucher daarbij nodig. Lees bij 'Resultaten' waar dit toe kan leiden...
SamenwerkingStedendriehoek

Van irritatie naar innovatie

Walker, samenwerking Wouters en MorgeAPELDOORN – Soms zijn er zaken waar je je aan ergert en denkt dat kan toch beter. Dit gold voor de heer Wouters uit Apeldoorn, die ouderen zag vallen met rollators, waaronder zijn eigen moeder en besloot om een betere te maken, gericht op veiligheid. Geen gewone rollator, één waarbij vallen bijna niet mogelijk is en met meer ruimte voor boodschappen.

Haalbaarheidsvoucher

Het moet in 2013 geweest zijn dat Stedendriehoek Innoveert voor het eerste in contact kwam met de heer Wouters. Hij vertelde over de valincidenten met rollators, die – zo bleek uit onderzoek – zo’n 28 miljoen euro per jaar belopen. Hij liet ook zijn ontwerp van de nieuwe rollator zien en vertelde over zijn ideeën om een prototype te bouwen. De haalbaarheidsvoucher zou, zo realiseerden wij ons, hierbij een handje kunnen helpen. En zo geschiedde ook, het bestuur van Stedendriehoek Innoveert accordeerde de voucher en Wouters kon aan de slag.

Morgo Aluminium

Tijdens de haalbaarheidsstudie bleek echter ook dat de nieuwe rollator wel steviger zou zijn, maar ook een stuk zwaarder dan de conventionele. Nu was Stedendriehoek Innoveert ook betrokken bij een project van Morgo Aluminium uit Zutphen. Morgo is actief in de bouwsector en maakt tal van aluminium producten voor de bouw, zoals muurafdekprofielen, dakranden en doorvalbeveiligingen. Echter, via een participatie in Israël is het bedrijf ook gestart met magnesium als grondstof. Magnesium is nog lichter dan aluminium (35%) en kent een grote stijfheid-gewichtsverhouding. Door de beperkte productiemethoden is het prijsniveau op dit moment nog iets hoger dan aluminium maar het materiaal heeft een ongeëvenaarde dempingscapaciteit, magnesium absorbeert energie.

Morgo was er, mede door de steun van de provincie Gelderland, in geslaagd om een magnesium rolstoel te ontwikkelen. Voor Stedendriehoek Innoveert reden om dit bedrijf te verbinden met de heer Wouters, zou magnesium ook niet gebruikt kunnen worden als grondstof voor de rollator? De bedrijven raakten met elkaar in gesprek, nieuwe partners werden benaderd en zo ontstond een nieuw samenwerkingsverband.

Bekijk alle resultaten