Alle resultaten

Van karten naar corona

Met in deze editie o.a.: Hou de ketens in de maakindustrie overeind | Sluit de cirkel: jaarschrift 2019 | Actuele coronaberichten | Experttafels: de eerste stap naar samenwerking | Van karten naar corona | Welke gevolgen heeft corona voor jouw bedrijf?
Slim
Van karten naar corona

Van karten naar corona

Meyemotion uit Elst heeft een veiligheidssysteem ontwikkeld voor kartbanen. Het systeem wordt wereldwijd gebruikt op bijna alle kartbanen en voorkomt bijvoorbeeld dat kartauto’s uit de bocht vliegen, omdat het veiligheidssysteem ervoor zorgt dat het autootje voor de bocht remt. Het idee is nu om dit systeem ook te gebruiken tegen verspreiding van het coronavirus. Meyemotion werkt op de kartbanen met trackmasters die door middel van een afstandsbediening kunnen ingrijpen. Ook wordt daarbij gebruik gemaakt van tags, die bewegingen op 10 centimeter nauwkeurig detecteren.

Directeur Herbert Verheijden: “De tags zijn waterdicht en te steriliseren, kunnen draadloos laden zodat je er weer een paar dagen mee vooruit kunt en kunnen de positie op 10 centimeter nauwkeurig detecteren.” De coronacrisis heeft het bedrijf aan het denken gezet. Vooral door de discussie over een app, die moet kunnen vaststellen of je dichtbij een persoon bent geweest die besmet blijkt te zijn door het virus zijn ze ga nadenken. Het ontwikkelde positiesysteem is bijzonder goed te gebruiken in een bedrijf of zorginstelling. Je geeft ’s ochtends iedereen een tag mee, die rusten wij dan nog uit met een triller die aanslaat als je minder dan anderhalve meter bij iemand in de buurt bent. Op die manier word je als medewerker gewaarschuwd als je te dichtbij een ander bent en is er dus een extra vorm van bescherming. Mocht geconstateerd worden dat een van de werknemers besmet is met het coronavirus dan kan onmiddellijk vastgesteld worden met wie deze persoon in contact is geweest. Een veelgehoorde klacht van de tot nu toe voorgestelde oplossingen is dat de privacy niet wordt gewaarborgd. Het MeyeMotion systeem geeft niet de locatie aan maar juist of mensen binnen de ‘social distance’ met elkaar in contact zijn geweest. Deze gegevens worden op de tag versleuteld opgeslagen en niet verstuurd.

Verheijden denkt dat op deze manier binnen bedrijven of zorginstelling, zeker organisaties met meerdere gebouwen de tag goed gebruikt kan worden. Het is misschien een wat andere veiligheid dan op de kartbaan, maar in de kern kan de MeyeMotion tag ook voor onze gezondheid zijn werk doen.

Dit artikel is gepubliceerd in Update 3 – april 2020. Bekijk hier alle verhalen uit deze Update.

Bekijk alle resultaten