Alle resultaten

Van LEGO naar productieproces

Op woensdag 20 november 2019.
Slim

Van LEGO naar productieproces

Wat hebben de bouw van de historische B-24 bommenwerper én LEGO te maken met het productieproces van een maakbedrijf? Dat is wat procescoach Bas van den Brink de deelnemers van de Experttafel op 20 november liet zien. Na een presentatie en rondleiding van gastbedrijf De Nooij Stainless gingen de aanwezige ondernemers in gesprek over procesoptimalisatie in de maakindustrie.

De Nooij Stainless

De Experttafel werd georganiseerd bij De Nooij Stainless in Ede. Het bedrijf met meer dan honderd jaar historie maakt producten en platen van, voornamelijk, roestvrijstaal. Daarnaast leveren ze specifieke diensten, zoals het meten van de samenstelling van materiaal. Met twintig medewerkers wordt dagelijks gewerkt aan producten voor binnen- en buitenland, voor een groot deel voor de olie- en gasindustrie.

Bouwen aan een LEGO helikopter

Na een rondleiding door de werkplaats werd er een workshop verzorgd door Bas van den Brink, procescoach. Hij helpt bedrijven die productiegroei willen realiseren. In zijn workshop trapte Bas af met een voorbeeld van een oorlogsvliegtuig ontwikkeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Degene die zo snel mogelijk de meeste vliegtuigen kon bouwen zou de oorlog winnen, was het uitgangspunt. Reden genoeg voor een zeer efficiënt productieproces.

Tijdens de workshop gingen de deelnemers ook met het bouwen van een transportmiddel aan de slag, van LEGO welteverstaan. Na het bouwen van een helikopter in tweetallen werd het proces geanalyseerd en verbeterpunten aangedragen. Een proces wat vergeleken kan worden met productieprocessen in een bedrijf. Welke instructies geef je in jouw bedrijf mee voor een proces? Zijn de belangrijkste factoren binnen het proces duidelijk? Weten de medewerkers het einddoel waar verbetering voor nodig zijn?

De Experttafel werd afgesloten met een hapje en een drankje. Met een volle maag én praktische handvatten en tips gingen de deelnemers naar huis.

Deelnemers experttafel
Bas van den Brink
Van LEGO naar productieproces

Deze Experttafel is een project binnen de Strategische Agenda van Regio Foodvalley en wordt mede mogelijk gemaakt door RCT Gelderland, Provincie Gelderland, Regio Foodvalley, VNO-NCW VeluweVallei en Federatie Ondernemerskringen Valleiregio.

Bekijk alle resultaten