Van Reukema naar Myne, van recycle naar re-use

Op 14 september 2023 gaat Reukema verder onder de naam Myne. Achter deze naamsverandering gaat een grote omslag schuil. Reukema was een handelaar in schroot en levert nu ‘groen’ metaal. Metaal- en aluminiumafval verzamelden ze, brachten dit naar China en daar werden de bruikbare deeltjes gerecycled. De rest werd afval en bleef in China. Al veel langer wilde het bedrijf veranderen en van schroothandelaar een circulair bedrijf worden. Geen schroot aanbieden, maar reageren op vragen vanuit de markt om grondstoffen te leveren die een tweede leven krijgen(re-use). De vaart komt er echt in als China niet langer schroot uit Europa accepteert. In een periode van vier jaar, tussen 2013 en 2017, stopt China met de import van afval. China zorgt op dat moment voor zeventig procent van de omzet van Reukema. Veranderen is dus nodig.  

In 2008 krijgen we te maken met de bankencrisis. De markt van Reukema is laat-cyclisch, dus wordt dit bedrijf pas in 2012 geconfronteerd met een teruglopende vraag. Reorganisatie is het gevolg. Daarnaast kiest Reukema vanaf dat moment veel meer voor digitalisering. Zo worden alle leveranciers en afnemers verbonden op één platform, waardoor er veel efficiënter gewerkt kan worden. Wanneer de weg naar China is afgesloten, start binnen Reukema de beweging naar re-use. “Deze verandering betekent voor ons automatisering,” stelt co-CEO Martijn van de Poll. “Wij hebben met de technische universiteit Delft een robotstraat ontwikkeld, die niet alleen de juiste schrootdeeltjes bij elkaar brengt, maar ook nog een mix kan creëren, wat mensenhanden niet kunnen. Sommige schrootdeeltjes zijn weliswaar verschillend, maar bij elkaar vormen ze een mooie blend voor bijvoorbeeld een autodeur, die dan van re-use aluminium wordt gemaakt. Op die manier reageer je dus adequaat op de vraag vanuit de markt en ben je niet langer aanbieder van schroot.” 

Reukema, inmiddels Myne, heeft veel steun gehad bij de ontwikkeling van de robotsorteerstraat van de technische universiteit Delft. Samen met deze universiteit is die straat ontwikkeld, een absolute innovatie, waarbij veel gebruik gemaakt wordt van artificiële intelligentie (AI). Van elk schrootdeeltje maakt robotstraat Xorter een volledig beeld en dat in een razend tempo: 150.000 deeltjes per uur. “Daarbij gebruikt de Xorter vier meetinstrumenten, waarmee elk schrootdeeltje bekeken wordt: kleur, hoogte, dichtheid en plasma (spectrum). Hiervoor worden de rapste chips gebruikt, die bij elkaar een enorme rekenkracht hebben.” Niet voor niets wint Myne dan ook de Veluwse Innovatieprijs van 2023. De jury is vooral onder de indruk van het digitale recyclingproces, waar de Xorter in grote mate aan bijdraagt.

De grootste uitdaging ligt niet alleen in de bouw van de Xorter, maar ook in het bouwen van een tech-gedreven team. Die omslag van handelsbedrijf naar een tech-bedrijf, daarmee hangt de naamsverandering samen. Myne staat voor de nieuwe, urban, mijn. Met elkaar samenwerken vormt daarbij een van de kernbegrippen. Dit is dan ook de tip die Martijn van de Poll wil meegeven aan collega-ondernemers die de circulaire weg opgaan: “zoek de samenwerking op, delen is echt vermenigvuldigen en begin gewoon, realiseer je daarbij wel het kost altijd meer tijd dan je vooraf denkt.”

Lees ook het artikel

Bekijk alle resultaten