Van schil naar diervoeding

potatoes raw vegetables food. Fresh organic young potatoesVoordat er van aardappelen friet wordt gemaakt, moeten de schillen eraf worden gestoomd. Daardoor ontstaat een brij, die als voedsel wordt geleverd aan de varkenshouderij. Inmiddels is uit een haalbaarheidsstudie, ondersteund door RCT Gelderland, gebleken dat het mogelijk is om van die brij granulaat te maken. Hierdoor kunnen de aardappelstoomschillen ook verwerkt worden in diervoeding.

 

Achter het idee om de aardappelstoomschillen ook voor de diervoerindustrie te gebruiken gaat een duurzaam verhaal schuil. Het bewerken van de aardappelstoomschillen brij tot granulaat wordt straks in een biomassacentrale uitgevoerd, waar resthout de brandstof is. Is er eenmaal granulaat dan is dit gemakkelijker te vervoeren dan de brij. Het gevolg is dat het aantal vervoersbewegingen achtmaal kleiner wordt, wat CO2-uitstoot scheelt. Daarnaast is granulaat beter te bewaren en behoeven er minder grondstoffen geïmporteerd te worden. De haalbaarheidsstudie moest echter aantonen of van de brij, die voor 85% uit water bestaat, granulaat is te maken. Het ingewikkelde hierbij is dat de brij, dat uit een grote hoeveelheid water en zetmeel bestaat, snel klontert bij drogen.

Sparkling Biomass, de aanvrager van de haalbaarheidsstudie, is voornemens om in Duiven een grote biomassacentrale te gaan bouwen. De productielijn, waarvoor warmte uit de biomassacentrale nodig is, is afkomstig van Ventilex. Dit is een machinefabriek uit Heerde die behoort tot de Industry International Group. Bij Ventilex werken tachtig mensen die zich bezighouden met het produceren van drogers voor de industrie. Ze zijn werkzaam voor vier marktsegmenten: chemie, mineralen, food en feed. Dat leidt tot interessante projecten. Zo gebruiken wij zeezout in de keuken, maar dat zout is als het wordt gewonnen uit de zoutpannen vuil. Ventilex droogt het zeezout dat eerst wordt gewassen.

De machine die Ventilex voor de aardappelstoomschillen gebruikt is zo geconstrueerd dat klontering van de brij wordt tegengegaan. De techniek die daarbij wordt gebruikt is ‘wervelbeddrogen’. Bij deze techniek blaas je lucht door gaatjes omhoog, die lucht gaat om de brij aardappelstoomschillen heen zitten, waarbij een zeer efficiënte droging ontstaat en daarbij is de kans op klontering veel kleiner. Tijdens de haalbaarheidsstudie is op basis van een ‘proof of principle’-test vastgesteld of het überhaupt mogelijk is om in een volcontinuproces het water van de aardappelstoomschillen te scheiden, waardoor granulaat ontstaat. Dit bleek het geval. Vervolgens is in de studie getest wat nu de ideale mengverhouding is tussen het natte product en het droge granulaat om tot een goed product te komen dat volcontinu geproduceerd kan worden, zonder dat klontering optreedt. “We hebben daarbij wel de randen opgezocht, zo erg zelfs dat op enig moment wel klontering optrad en we vier uren bezig waren om de machine te reinigen,” zegt Paul Gossink, de commercieel directeur van Ventilex. Hierdoor is wel de juiste mengverhouding ontstaan. Door de succesvolle haalbaarheidsstudie kan gestart worden met de ontwikkeling van de productielijn en de bouw van de biomassacentrale, die in april 2020 gereed moet zijn.

Bekijk alle resultaten