Op 8 november zitten enkele maakbedrijven samen met een IT-bedrijf aan de eerste ITdustrie tafel. Een initiatief om maakindustrie en IT met elkaar in gesprek te brengen en op die manier bij te dragen aan de slimme maakindustrie. Het onderwerp: vandaag bezig zijn met de vragen die de klanten morgen stellen.
Luminis is de gastheer van het eerste tafelgesprek. Het IT-bedrijf is in 2002 opgericht en focust zich vooral op het ontwikkelen, beheersen en verkennen van nieuwe technologieën. Luminis kiest bij hun werk voor open innovatie en werkt voor vele markten. Dat kan het onderwijs of de zorg zijn, maar het bedrijf is ook betrokken bij de aanleg van de veiligheidssystemen op Schiphol en de productie van de Remeha CV-ketels.
Tijdens het tafelgesprek gaat het vooral om data. Als je je bedrijf wilt voorbereiden op de vragen van morgen dan is de voornaamste tip van Luminis: bewaar al je data, want je nu niet wat de klant straks gaat vragen. Een andere belangrijke tip is om de behoefte los te koppelen van de data. Van belang omdat de vragen van klanten er over twee jaar wel heel anders kunnen uitzien. In hun presentatie laat het bedrijf ook zien dat het migreren van data daarbij niet de beste aanpak. Bij maar liefst 80% van de bestanden die worden gemigreerd worden namelijk fouten gemaakt. Bewaar dus je authentieke data, maar zorg wel dat je database immutable is. Dit betekent dat je bijvoorbeeld de data over de oude telefoonnummers met vijf cijfers bewaart, maar als je die nodig hebt, worden ze automatisch in de huidige tiennummerige cijfercode omgezet. Het voordeel van deze aanpak is dat je niet behoeft te migreren, waardoor er ook geen fouten kunnen ontstaan.
De aanwezige bedrijven komen met hun uitdagingen, waar Luminis in meedenkt. We bouwen een nieuwe fabriek en willen de data ook inzichtelijk maken in de fabriek, door ze te visualiseren. Wat kunnen we dan het beste doen? Of, we hebben een overvloed aan data, hoe halen we daar nu de relevante informatie uit? Een geanimeerd gesprek ontstaat dat wordt afgesloten met afspraken om elkaars eens op te zoeken.