Alle resultaten

Verduurzamen begint bij het inperken van de energievraag

Ruud Kimenai van Kimenai Installatiebeheer over de eerste bestaande woningen die verwarmd worden door waterstof en over zijn ambitie om elk jaar een oplossing te vinden voor een duurzaam thema
Slim
Verduurzamen begint bij het inperken van de energievraag

Verduurzamen begint bij het inperken van de energievraag

Door Meike Wesselink

Ondernemen is kansen zien. Zo worden de mooiste niches gevonden en blijft de bedrijvigheid fris, scherp en in ontwikkeling. Ruud Kimenai van Installatiebeheer Kimenai uit Warnsveld, bedenkt ieder jaar een duurzaam thema om een oplossing voor te vinden. Iets dat eerst nog onbereikbaar lijkt. Vorig jaar leverde dat in Lochem de eerste waterstofwoningen op. Niet in de nieuwbouw, maar in bestaande, monumentale woningen. Een wereldprimeur.

Dit jaar is de stip op de horizon: Hoe gaan we om met energieverdeling? Hoe zorgen we dat het overschot aan energie onderling goed uitgewisseld wordt?  Niet alleen binnen het team van Kimenai wordt de vraag uitgezet, het thema is ook interessant om te bespreken binnen het netwerk van RCT Gelderland. “Zo kan ik mijn perspectief verbreden. Ik deel mijn kennis en neem die van collega’s uit het netwerk tot me. Er openen zich deuren die nieuw voor mij zijn.”

Met zijn gulle lach en ontspannen, toegankelijke aard is Ruud Kimenai een inspirerende persoonlijkheid. In duurzame installatietechniek en toegepast onderwijs bijt Ruud zich al lange tijd vast. Zo zit hij in het bestuur van het Technieklokaal Berkelstreek dat al sinds 2005 kinderen uit groep 7 en 8 van veertig basisscholen in de gemeente op een uitdagende manier laat kennismaken met wetenschap en techniek. “Verplichte onderdelen van het curriculum waar altijd te weinig aandacht voor is op scholen. De consequenties van het schreeuwend tekort aan technisch personeel is nu zichtbaarder dan ooit, maar tegelijkertijd zie ik dat het bewustzijn begint door te sijpelen in het onderwijs en er meer ruimte is voor techniek en wetenschap. Onlangs hebben we 200.000 euro van Provincie Gelderland ontvangen om met het Technieklokaal nog meer te kunnen investeren in techniek en wetenschap op basisscholen in de regio.”

Ook bij de Techniekfabriek Zutphen, een vergelijkbaar initiatief, is Kimenai betrokken. “Bij dit laboratorium in oprichting staat het bedrijfsleven aan de basis en is basisonderwijs en voortgezet onderwijs betrokken, maar worden ook bijscholingstrajecten aangeboden. Vanwege te weinig animo dreigde het technisch voortgezet onderwijs uit Zutphen te vertrekken, maar dat is met de komst van de Techniekfabriek nu gewaarborgd. Duurzame technologie is een dankbaar onderwerp om te onderzoeken in zo’n technisch lab. Denk bijvoorbeeld aan waterstof. Er is in de omgeving veel expertise.”

Primeur

Als installatiebeheerder is Kimenai, samen met Lochem Energie, Remeha, Alliander en KIWA betrokken bij een pilot in Lochem om bestaande, monumentale woningen te verwarmen op waterstof. “De techniek toepassen op nieuwbouw kunnen we, maar is dat bij monumentale woningen ook zo? De eerste huizen van in totaal twaalf draaien nu een jaar op waterstof, en met succes. De komende jaren blijven we nauwgezet monitoren.” De werkwijze zoals in Lochem toegepast, is typerend voor de werkwijze van Kimenai Installatiebeheer. Om over te gaan op verduurzamen, wordt eerst de huidige energiebehoefte beperkt. Dan wordt gekeken welke duurzame installatie het meest passend is. Na installatie volgt een traject van monitoring en onderhoud. Zo is ook het rendement van de warmtepomp uitvoerig gemonitord. Er is dus veel kennis over de installaties die Kimenai zelf ontwerpt, bouwt en verbetert. Dat levert een enorme toegevoegde waarde, ook voor klanten.

Samen met de Orange Climate Group, onderdeel van Van Dorp technische dienstverlening, waar Ruud Kimenai ruim achttien jaar werkte en ook regiodirecteur was, ontwikkelt de technisch ondernemer een toepassing met PCM, phase change materials, om gebouwen te koelen. Kimenai is zichtbaar enthousiast als hij de eerste resultaten van zijn toepassing laat zien. Het is niet alleen baanbrekend, het toont ook Ruuds ondernemerschap, innovatiedrive en samenwerkingskracht.

Bekijk alle resultaten