Alle resultaten

Verslag Bionica sessie op 3 juli in Ulft

Welke ontwikkelingen zijn trending? Is er een nieuwe aflevering van Smartcafé beschikbaar? Wat gebeurt er in mijn regio op het gebied van innovatie? Lees hier het nieuws van RCT Gelderland!
Samenwerking

Verslag Bionica sessie op 3 juli in Ulft

bionica“De natuur als inspiratiebron voor het vinden van innovatie oplossingen”. Dit was het thema tijdens  een bijeenkomst op 3 juli in het ICER te Ulft met ca 30 vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties uit de Achterhoek.

Na een korte introductie van Harold Vulink (RCT Gelderland) werd er met aandacht geluisterd naar een presentatie van Ylva Poelman (Bionica Innovatie en Expertise Centrum) over de wijze waarop wij van de natuur kunnen leren bij het aanpakken van complexe uitdagingen. Dit werd duidelijk gemaakt aan de hand van een aantal concrete voorbeelden met interactie vanuit de deelnemers. Bionica kan worden gezien als een aanvullende innovatie- methode. Na analyse van een vraagstelling wordt er gezocht naar een biologische analogie waarvoor de natuur al een oplossing heeft bedacht. Dat biedt nieuwe principes en denkrichtingen voor het vinden van slimme en effectieve oplossingen.

Vanuit het Interreg programma “Bionica in het MKB” kunnen MKB bedrijven expertise advies en financiële ondersteuning krijgen bij het inzetten van bionica als additionele innovatie methode voor onderwerpen die bij die bedrijven spelen. Tonny Grimberg (Novel-T) gaf uitleg over de fasering en de wijze waarop bedrijven op een laagdrempelige manier deel kunnen nemen aan dit programma.

Na een pauze gingen alle deelnemers in groepjes, onder leiding van Ylva Poelman, zelf aan de slag met enkele cases rond het thema “verpakken”. Welke vele voorbeelden zijn er in de natuur bekend op dit vlak en wat is daarbij de essentie? Elke groep koos daarna een eigen verpakking probleem en zocht naar nieuwe oplossingen hiervoor, geïnspireerd door de voorbeelden vanuit de flora en fauna.

De geslaagde sessie werd afgesloten met een borrel, aangeboden door RCT Gelderland. De opbrengst werd door de actieve inbreng van deelnemers en de samenwerking met ICER , Novel-T en RCT erg gewaardeerd. De eerste afspraken voor vervolg gesprekken bij bedrijven zijn inmiddels gemaakt.

Meer informatie over Ylva Poelman; ‘de Bionische vrouw’ vind je op: www.bionischevrouw.nl/

Meer informatie over het Interreg Bionica project vind je op: www.bionicamkb.eu

Bekijk alle resultaten