Alle resultaten

Videopodcast: Actiepunt internationaal (personen)verkeer

Ook nu, tijdens de corona-epidemie, blijven de innovatiemakelaars van RCT Gelderland volop actief om ondernemers in de maakindustrie te ondersteunen in deze barre tijden.
Samenwerking

Videopodcast: Actiepunt internationaal (personen)verkeer

Een van de actiepunten voortgekomen uit het platform Achterhoekverbindt.nl is het vraagstuk om weer met personeel en/of goederen te reizen. Rogier Spoel, Marijke van Liemt en Peter Rikken gaan in gesprek met Martin Stor en Jurgen Rutgers.

Het is een ingewikkelde en uitdagende tijd om internationaal zaken te doen geeft Rogier Spoel, beleidsadviseur lucht- en zeevervoer bij ondernemersvereniging Evofenedex, aan. Corona had al een behoorlijke impact vanaf eind januari via China en dat verspreide zich in de maanden erna naar de rest van de wereld. In Nederland staan de beelden van bloemen die worden vernietigd nog scherp op het netvlies.
Niet alleen was er vraaguitval door afgelaste evenementen, ook zijn er weinig vluchten van en naar (bijvoorbeeld) Afrika geweest. In veel delen van de wereld komen goederen ook voor een groot deel mee met het vervoer van toeristen en die lagen er gelijk uit. Tarieven van vluchten die wel gaan zijn door het plafond gegaan.

Komende maanden zal er zeker wat herstel zijn in transportcapacitiet. Probleem is echter dat het lastig is om op schema te varen en dat daarom meer beroep wordt gedaan op luchtvervoer, waardoor de prijs wordt opgedreven. Het duurt 6 weken om goederen vanuit China naar Nederland te varen dus als een containerschip te laat weggaat heeft dat direct invloed. Als je dan je oogst hebt afgestemd op een vertrektijd, heeft dat bijvoorbeeld grote gevolgen.

Bedrijven zijn nu aan het herpositioneren en het zal verder verbeteren. Er is volop beweging. Voor de Nederlandse kust liggen niet voor niets vele schepen. Via de haven van Rotterdam wordt nu personeel ververst en aan- en afgevoerd via Schiphol. Dat zijn kostbare en ingewikkelde constructies.Rogier voorziet dat bedrijven meer zullen gaan spreiden en minder afhankelijk willen zijn van China of Afrika.

Marijke van Liemt is manager operations van NLinbusiness en ziet dat er wel steeds meer MBK-bedrijven weer naar het buitenland gaan. Langzamerhand wordt reizen wel gemakkelijker en ook voor China zitten er regelingen in de pijplijn. Alle aanbieders proberen nu met een sterk onderling netwerk in het buitenland handelsbarrières weg te nemen en samen voor een zachte landing te zorgen. Via Den Haag wordt veel gelobbyd voor hen, ook al omdat bedrijven van Nederlanders in het buitenland buiten alle overheidsmaatregelen ter plekke dreigen te vallen.

Praktische problemen zijn dat het moeilijk is om mensen ter plekke te krijgen. We zetten de bedrijven en mensen in die al daar zitten en de wil om elkaar te helpen is groot. Lokale Nederlandse contacten zijn heel belangrijk om een beetje vooraan in de rij te komen. Er wordt ook in het buitenland natuurlijk ook meer gekeken om lokaal te kijken in hun supply chain. Als je mensen kent, en het netwerk in het buitenland is vaak hechter, is dat echt een belangrijke ingang.

Peter Rikken, directeur van Meilink B.V, merkt dat de componenten van machines die uit het buitenland komen nog wel eens stokt. Dat gaat nu veelal via omweg (soms een aantal landen) vanuit bijvoorbeeld India naar Nederland. Het uitleveren gaat nu eigenlijk prima. De aanbodzijde van de scheepvaart is lastig omdat veel schepen uit de vaart zijn genomen vanwege vraaguitval. Je kunt ze niet halfvol laten varen. Daardoor is nu de luchtvaart enorm duur (soms zelfs 4 à 5 x zo duur). Tips zijn om op tijd gaat informeren naar alle schema’s en jezelf de tijd gunnen om op voorhand alternatieven te zoeken om zo meerdere opties te hebben voor het geval er een kink in de kabel komt.

Het werken met Zoom is een eye-opener. Sommige bedrijven geven miljoenen uit aan reis- en verblijfkosten voor personeel en dat zal zeker gaan veranderen. Overall gaat het met de nodige improvisatie en met kunst en vliegwerk best wel goed. Er worden wel lessen geleerd. Er is nu veel meer informatie dan in maart en Peter hoopt dat, als we weer in dezelfde situatie komen, we daar lering uit trekken. Het overleggen via het scherm gaat echt een grote verandering worden.

Marijke vult aan dat het met goederen inmiddels over de hele wereld wel goed gaat. Personen is lastiger en dat zullen er ook structureel minder worden. Mensen zijn voorzichtiger geworden. Onderhoud en reparatie kan ook meer op afstand en dat zal enorme impact hebben op de hele supply chain omdat goederen ook vaak met personenvervoer mee kwamen. De vraag is dus of dat nog terug komt.

Bedrijven willen de ketens ook minder kwetsbaar maken dus heeft iedereen nu de opties ook dichterbij bekeken en daar zullen een heel aantal voor blijven kiezen. Er is een actie-agenda vanuit de overheid om voor bedrijven die afhankelijk zijn van export geld beschikbaar te stellen om die buitenlandse handel weer op te starten. Er kan contact worden opgenomen door bedrijven uit de Achterhoek om hiervoor in aanmerking te komen. Dit is een regeling die in de regio nog niet zo bekend is.

Terug naar alle praktijkverhalen en tips

Bekijk alle resultaten